Kunstwerk en fietsroute: Onzichtbaar landschap
15 May 2023 - Beveren-aan-de-IJzer - Bron: Gemeente Alveringem
Zondag 4 juni 2023, 13.30-17 u.
Dorpspunt-in-Beveren | Roesbruggestraat 20 | 8691 Beveren-aan-de-IJzer

Op zondag 4 juni 2023 wordt de Westhoek in één klap 24 kunstwerken rijker. Ze zijn gerealiseerd door het Regionaal Landschap Westhoek in het kader van het herinneringsproject ‘Onzichtbaar Landschap’. Ze brengen verdwenen sporen uit de Eerste Wereldoorlog weer tot leven. Ook het  lokaal bestuur Alveringem stapt mee in het project. Er verschijnt een landscape art-kunstwerk op het kerkhof van Beveren-aan-de-IJzer, dit op de  plaats van een verdwenen Belgische militaire begraafplaats.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was aan de ‘Kruisstraat’ een Belgisch militair hospitaal gevestigd. In het ‘modelhospitaal’ van dr. Paul Derache werden 7.956 patiënten verzorgd. Er overleden 623 militairen en 26 burgers. De militaire slachtoffers werden begraven op het kerkhof van Beveren-aan-de-IJzer. In de jaren 1920 werden de meeste slachtoffers herbegraven op de Belgische militaire begraafplaats van De Panne. Van de Belgische militaire begraafplaats in Beveren rest enkel nog een klein ereperk met zes Belgische militaire graven. 

Op het grasperk bij het kerkhof komt een zeven meter lange zwevende installatie uit geschilde wilgen. Daarin worden getorste stalen buizen in compositie geplaatst. In het midden bevindt zich een houten sphere. De installatie wordt gecreëerd door het kunstenaarscollectief van Jean-Louis Muller, Philippe Louwye en Kristof Verkouille.

De 24 kunstwerken in de Westhoek verbinden meerdere fietsroutes met elkaar. Aan de kerk van Beveren-aan-de-IJzer start de Mary Borden-route. De route draagt de naam van de Amerikaanse weldoenster die tijdens de Eerste Wereldoorlog een Frans militair hospitaal oprichtte op de Hoge Seine in Beveren-aan-de-IJzer. De route van 42 km verbindt kunstwerken in Beveren-aan-de-IJzer, Lo-Reninge, Vleteren en Roesbrugge.

Het kunstwerk wordt op zondag 4 juni ingehuldigd. Iedereen is van 13.30 tot 17 u. van harte welkom in Dorpspunt-in-Beveren. Daar is een kleine tentoonstelling over de begraafplaats en de militaire hospitalen van Beveren-aan-de-IJzer. De medewerkers bakken voor de gelegenheid IJzergaletten. Met gids Anja Goudeseune bezoek je het kunstwerk en duik je in de geschiedenis van Beveren-aan-de-IJzer tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Info: Dienst Mens & Vrije Tijd | cultuur@alveringem.be | 058 28 88 81