Tentoonstelling brengt band tussen Ieper en Le Touquet in herinnering - Ieper - 17/07/2015
Le Touquet-Paris-Plage in de jardin d’Ypres: een nieuwe mooie tentoonstelling brengt de historische band tussen Ieper en Le Touquet in herinnering.

Ter herdenking enerzijds van de opvang in Touquet-Paris-Plage van de vluchtelingen  gedurende de Eerste Wereldoorlog en anderzijds van de inhuldiging van de “jardin d'Ypres” op 30 juin 1935 werd een nieuwe historische tentoonstelling opgesteld om dit stukje merkwaardige geschiedenis terug in herinnering te brengen. Deze tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen (EBTS EUROPEAN BOXWOOD AND TOPIARY SOCIETY) France, de archieven van Le Touquet-Paris-Plage et het Academisch genootschap.

De inhuldiging van deze expositie gebeurde op vrijdagavond 17 juli door de heer Daniel Fasquelle, deputé-maire van Le Touquet samen met dienstdoend burgemeester van Ieper, Jef Verschoore en in aanwezigheid van de heer Charles Barege, burgemeester van Montreuil-sur-Mer.

De Eerste Wereldoorlog overviel het welvarende Le Touquet. 6000 Belgische vluchtelingen, waaronder heel wat Ieperlingen  en talrijke Britse en Franse oorlogsslachtoffers zochten toevlucht in de vele opgevorderde hotels. Ook het Ieperse stadsbestuur o.l.v. burgemeester Colaert nam er zijn residentie tijdens de vijandelijkheden. De herinneringsplaat vooraan in de tuin, waarbij deze publieke tuin haar  nieuwe naam « jardin d’Ypres » kreeg, werd ingehuldigd op 30 juni 1935 in aanwezigheid van de Ieperse burgemeester Vanderghote.

Ieper gered door Franco-Belgische vriendschap

Om de stad Ieper toe te laten verder te functioneren, in die 4 jaar van ballingschap, stelde de le Touquet de Villa Domrémy ter beschikking voor het huisvesten van de Ieperse stafdiensten. De villa, gelegen op de noordoostelijke hoek van de Moskoustraat en de rue St Jean, bestaat niet meer in zijn oorspronkelijke vorm. Het werd herbouwd na de Tweede Wereldoorlog. Deze bijzondere solidariteit van het gemeentebestuur van le Touquet naar de stad Ieper toe, uitte zich ook in het ter beschikking stellen van de raadzaal van Le Touquet voor het Ieperse schepencollege, aan het einde van de periode van ballingschap. Deze machtiging werd ten uitzonderlijke titel toegekend na deliberatie van de gemeenteraad. Het Ieperse schepencollege kon dus, dankzij deze vrijgevigheid van Le Touquet-Paris-Plage, en met de expliciete toestemming van Koning Albert I, officieel bijeenkomen op 23 februari 1919, in een Frans stadhuis. Het werd  een historische bijeenkomst  die bijna 12 uur, van 9 h tot 21 h, duurde. Tijdens deze zitting kwamen heel wat belangrijke besprekingen aan bod die uitmonden in  de belangrijkste besluiten omtrent de wederopbouw van de stad Ieper. Later schreef burgemeester Colaert een historische bedankingsbrief, gedateerd op 9 maart 1919, naar zijn collega en het gemeentebestuur van Le Touquet om hen te loven en te danken voor deze genereuze gastvrijheid.

Iedereen voeden

Merkwaardig is ook dat tijdens de grote oorlog deze groene tuin in het centrum van Le Touquet werd omgevormd tot aardappelveld! Immers tijdens de jaren van de oorlog, werd Le Touquet geconfronteerd met  een grote toestroom van Belgische vluchtelingen. Het effect op de bevolking met een toename van 6000 inwoners was ingrijpend. Een van de grootste problemen was ervoor te zorgen dat er eten was voor deze nieuwe gemeenschap. De oorlogssituatie blokkeerde de toeleveringen en het was dus noodzakelijk oplossingen te vinden om de stad autonoom te maken. Zo ontstond het idee om deze openbare tuin om te ploegen tot aardappelveld.

Le Touquet vandaag

Le Touquet is een gemeente in het departement Pas-de-Calais in, Frankrijk. Dit resort stadje van 5000 inwoners, gelegen aan de Côte D'Opale, ten zuiden van Boulogne-sur-Mer, aan de rand van het kanaal en aan de monding van de rivier Canche. ontvangt tot 250.000 gasten in de zomer. Touquet wordt vaak omschreven als "Parel van de Côte D'Opale", "Sporten Paradijs" en "Station van de vier seizoenen”.  Touquet heeft een belangrijk architecturaal erfgoed in Anglo-Normandische stijl en telt maar liefst 21 gebouwen die beschermd zijn als historische monument.

De banden tussen beide steden opnieuw dichter aanhalen

Na de inhuldiging van de tentoonstelling werd er een gezellige receptie aangeboden in het stadhuis van Le Touquet. Daarbij werd het woord gevoerd door de drie burgemeesters en werd er afgesproken om de vriendschapsbanden tussen de steden opnieuw aan te halen. Ook het grote belang van het Europees samenwerkingsverband als garantie voor langdurige vrede werd door allen onderschreven.

IMG_5169 Pagina aangemaakt door Stad Ieper.