Boek Menin Road - Ypernstrasse voorgesteld - Zillebeke - 09/11/2015
Menin Road Ypernstrasse. De Meense Weg 1914-1918.  Hét boek over de Eerste Wereldoorlog in onze regio of hoe de weg Menen-Ieper een primordiale rol speelde in de strijd in en om Ieper.

Het boek verscheen op 9 november 2015 ter gelegenheid van de 11 novemberherdenking. En het werd op maandag 09/11/2015 voorgesteld in Museum Hooge Crater Cemeter. Het boek kost € 25,00 (met meer dan 100 illustraties). De oplage is beperkt.

Het boek is is het resultaat van een samenwerking tussen vier steden die op de weg Menen-Ieper liggen: Menen, Wervik, Zonnebeke en Ieper. De vier gemeenten willen in het kader van het provinciale GONE WEST-herdenkingsprogramma en met de financiële steun van Vlaanderen tijdens de zomer van 2016 een cultureel-toeristisch project ontwikkelen langs de weg Menen-Ieper waarbij de plaatselijke verenigingen een belangrijke rol zullen spelen.

De vier gemeenten wensen dat de activiteiten die rond het cultureel-toeristische project zullen ontwikkeld worden, in hun historische context geduid worden. Aan een vijftiental specialisten werd gevraagd om een leesbaar en goed geïllustreerd standaardwerk te schrijven over de weg Menen-Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Wat kan je verwachten ? circa 276 bladzijden, honderden illustraties. Diverse aspecten worden aangebracht. Hoe kwam het dat de Duitsers bleven steken ter hoogte van Zillebeke en Het Hooge? Wat was de rol van het landschap in de oorlog? Wat was het lot van de kwartiergemeente Geluwe?  Hoe zag de kantonnementstad Menen er tijdens de oorlog uit? Charmante gedichten van bekende poëten die hun lotgevallen neerpennen tijdens hun aanwezigheid alhier.

Bekende en minder bekende bezoekers aan de weg Ieper-Menen voor en na de oorlog. Sporen van het verborgen erfgoed en nog veel meer. Een brok geschiedenis waarbij plaatsnamen als Koelenberg, Nieuw Kruiseke, De Deimlingsecke of nog de Oude Hond ons niet onbekend in de oren klinken.

Voor het eerst een klaar en duidelijk overzicht van wat zich heeft afgespeeld van Menen tot Ieper in de Eerste Wereldoorlog. Vijftien artikels geven een kleurrijk maar historisch verantwoord inzicht over de betekenis van de weg Menen-Ieper.

Werkten mee: de medewerkers van het Ieperse In Flanders Fields Museum en het Memorial Museum Passchendaele 1917 van Zonnebeke.  Een belangrijke inbreng kwam er van specialisten van bij ons als Dirk Decuypere, Roger V. Verbeke, Donald Buyze en Raoul Masschelein.

Het boek stond onder de redactie van Vincent Verbrugge (directeur Tabaksmuseum), Katrijn Decuypere en Daisy Lapeire (dienst erfgoed).  

Het boek kan in Wervik onder andere verkregen worden vanaf 10 november 2015 op volgende plaatsen: Balie Dienst voor Toerisme/Tabaksmuseum (Koestraat 63), openbare bibliotheek (Wervik en Geluwe), onthaal gc Forum (Speiestraat 16) en balie vrije tijd (stadhuis).

Enkele foto's van de voorstelling op maandag 09/11/2015:

DSC_0935

DSC_0936

Vincent Verbrugghe stond in voor de coördinatie van het boek.

DSC_0940

Schepen Jef Verschoore van Ieper toonde zich bijzonder verheugd over de collegiale samenwerking tussen het In Flanders Fields Museum en het Memorial Museum Passchendaele 1917?

DSC_0943

Veel volk op de voorstelling.

DSC_0944

Wim en dochter Trui Chielens zongen een aantal liedjes.

DSC_0945

DSC_0947

DSC_0948

Steven Vandenbussche, conservator van het MMP 1917, gaf toelichting bij het boek.

DSC_0949

En schepen Sanne Vantomme van Wervik mocht het slotwoordje doen.

DSC_0954

Overhandiging van de eerste exemplaren.

DSC_0955

DSC_0956

DSC_0957 Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.