De Langemarck-mythe: herdenkingsweekend en internationaal jongerenproject
01 November 2014 - Langemark - Bron: Gemeente Langemark-Poelkapelle
Van 6 t/m 8 november 2014
Tentoonstelling tot 28 februari 2015



Jongerenproject ‘ De Langemarck-mythe’

Duiding

Tijdens een van de eerste confrontaties tussen Duitse en Geallieerde troepen in de Ypres Salient stond een onervaren jong Duits leger, vaak bemand door vrijwilligers/studenten, tegenover het Britse Beroepsleger dat ervaren en goed voorbereid was. Stormenderhand, met een tactiek daterend uit de Frans-Pruisische oorlog van 1870, trokken de jonge Duitse soldaten richting de Britse Linies, met alle gevolgen van dien. Duizenden soldaten kwamen om het leven, waarvan om en bij de 600 studenten. Omwille van het hoge aantal gesneuvelde studenten, werd de eerste slag om Langemark, de ‘Studentenmoord van Langemarck’ genoemd. De begraafplaats in Langemark wordt ook het ‘Studentenfriedhof’ genoemd.

De Duitse studenten en scholieren hadden zich, soms collectief als jaargenoten of eindexamenklassen en soms niet ouder dan 16 of 17 jaar, bij het uitbreken van de oorlog in augustus 1914 in grote getale als ‘Kriegsfreiwilliger’ opgegeven voor de militaire dienst.

De studentenmoord werd een begrip dat in latere jaren, tijdens het nationaalsocialistische bewind, een misbruikt symbool werd voor de opofferingsbereidheid van de Duitse jeugd. Zo ontstond de Langemarck-mythe. Deze mythe werd vooral als propagandamiddel gebruikt.

Wat willen we doen?

Rond het verhaal van de ‘Studentenmoord en de Langemark-Mythe’, wil de gemeente, samen met de verschillende partners, een weekend organiseren, waarbij we niet alleen het grote publiek bereiken, maar ook een jongerenproject opzetten. Dit jongerenproject, onder de titel ‘De Langemarck-mythe’, heeft aandacht voor de herdenking van wat 100 jaar geleden is gebeurd, maar ook veel aandacht voor de gevaren van oorlogspropaganda.

Het wordt een jongerenproject waarbij een vredesboodschap nooit ver weg is. Samen met meer dan 100 jongeren uit Duitsland, Groot-Brittannië en België, willen we aantonen dat 100 jaar later, de studenten niet meer tegenover elkaar staan, maar samen een duidelijke boodschap van vrede kunnen brengen in een verenigd Europa.

Wie neemt er aan deel?

Voor het jongerenproject werken we samen met verschillende scholen en organisaties uit verschillende landen.

Voor België zijn dat volgende scholen:
  • College Ieper
  • Sint Alloysiuscollege Menen
  • H-Familie uit Ieper
  • Broederschool Roeselare
  • Sint– Jozefscollege Wervik
  • Sint-Jozefsinstituut Torhout
Voor Groot-Brittannië zijn dat volgende scholen en organisaties:
  • Cambridge Comprehensive school
  • Glamogan Youth ServiceMommouthshire Youth Service
  • Dyfed and Flamorgan Army Cadets
Voor Duitsland zijn dat volgende scholen en organisaties:
  • ASF vredesdienst
  • Internationale Deutsche Schüle Brussel
  • Mallinckrodt-Gymnasium
Programma

Ochtendwandeling ‘ De Langemarck –mythe’: Wandeling van 8-9 kilometer tussen Langemark en Bikschote . Start aan het Gemeentehuis en eindigen op de Duitse Militaire Begraafplaats. De muziekgroep ‘Kotjesvolk’ ( met onder meer Dries Chaerle en Wim Chielens) verzorgt tekst en muziek.

Start gemeentehuis Langemark-Poelkapelle >> zaterdag 8 november 2014 om 05.00 u >> 8 euro (wandeling + ontbijt) voor het publiek

18.00 uur Publiek en persmoment: Plaatsen van graffiti kunst aan de Duitse Militaire Begraafplaats en brengen van het vredeslied. Mogelijk tot interview met deelnemers. Aanwezigheid van Ministers, Ambassadeurs, Gedeputeerden, Burgemeester, Schepenen, Directies… Zowel lokale, nationale en internationale pers wordt hierop uitgenodigd.

Voordracht en tentoonstelling ‘ De Langemarck-mythe’

Voordracht ‘ De Langemarck-mythe’(Donderdag 6 nov 2014 : 20u)

In het kader van de herdenking van de Eerste slag bij Langemark, de studentenmoord en het ontstaan van de Langemarck-mythe, brengt Professor Ine Van Linthout een inhoudelijke toelichting rond dit onderwerp.

Professor Van Linthout is verbonden aan de Universiteit van Gent, waar ze onderricht heeft in oorlogspropaganda en nationaal socialisme.

Met haar voordracht wordt duidelijkheid gebracht over het ontstaan van de studentenmoord, de ware toedracht van de mythe en de zware gevolgen die deze mythe kreeg tijdens het interbellum onder de vorm van oorlogspropaganda.

Gemeentehuis Langemark-Poelkapelle
Donderdag 06 november 2014 - 20.00u
Gratis

Opening tentoonstelling (Donderdag 6 nov : 21 u)

Van 6 november 2014 tot en met 28 februari 2015 loopt in het gemeentehuis de tentoonstelling ‘ De Langemarck mythe’.

Deze tentoonstelling belicht de ware gebeurtenissen van de eerste slag van Langemark, het ontstaan van de mythe en het gebruik van deze mythe tijdens het interbellum in Duitsland.

De Langemarck-mythe werd hét oorlogspropagandamiddel bij uitstek.

Daarom belicht de tentoonstelling aan de hand van de tien stellingen van professor Anne Morelli de oorlogspropaganda van toen en nu.

Het onderdeel van de tentoonstelling rond de oorlogspropaganda, wordt na de tentoonstelling geïntegreerd in een totaal educatief pakket, waar de secundaire scholen gebruik van kunnen maken.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen de gemeente Langemark-Poelkapelle met BieTerf Roeselare en het educatiecentrum van het In Flanders Fields Museum Ieper

De opening van de tentoonstelling is voorzien op donderdag 6 november om 21. Daarna is de tentoonstelling te bezoeken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Gemeentehuis Langemark-Poelkapelle
Donderdag 06 november 2014 - 21.00u
Gratis