50.000 bloemen voor Flanders Fields: kom mee planten aan de Duitse militaire begraafplaats
06 October 2023 - Langemark - Bron: Gemeente Langemark-Poelkapelle
Met de participatieve actie ‘50.000 bloemen voor Flanders Fields’ wordt het herdenkingslandschap van de Westhoek tussen 3 oktober en 11 november in de bloemetjes gezet. Na de recente erkenning als Unesco Werelderfgoed draagt ook dit nieuwe project bij tot het herdenkingstoerisme in de Westhoek. Op zaterdag 14 oktober wordt een nieuwe bloem, de Allium, geplant aan de Duitse Militaire Begraafplaats in Langemark. We roepen inwoners op om zoveel mogelijk mee te komen planten.
 
Plantdag in Langemark

Tijdens 19 plantdagen in de Westhoek steken meer dan 1200 bewoners en bezoekers de handen uit de mouwen. De plantdag in Langemark vindt plaats op zaterdag 14 oktober aan de Duitse Militaire Begraafplaats in Langemark bij het Vredesmonument om 9.30u. Het planten gebeurt in samenwerking met Tuinhier en Jeugdhuis De Flodder. In totaal worden er 1950 bloembollen geplant over 156 m². We roepen onze inwoners op om zoveel mogelijk mee te komen planten.
 
Nieuwe bloem voor de Westhoek

Het project '50.000 bloemen voor Flanders Fields' kiest niet voor een ‘klassieke’ herdenkingsbloem maar voor de Allium, een nieuwe bloem die de vele internationale partners in het herdenkingstoerisme kan verbinden. De Allium is een sierui die symbool staat voor bescherming en het afwenden van gevaar. De bloembol is eenvoudig te planten. De Allium is geliefd bij bijen en vlinders wat de impact op de biodiversiteit vergroot. De plant zal meerdere jaren bloeien (telkens in mei/juni) en geniet weinig onderhoud.
 
Het bloemenproject heeft aandacht voor duurzaamheid. Bloembollen gaan niet verloren dankzij de samenwerking met de Groene Kans die eventuele overschotten zal recupereren. Ook gerecycleerde verpakkingen en zero-waste policy zijn duurzame aspecten binnen het project.
 
Herdenkingslandschap in de Westhoek

Het WO I-themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields bundelt maar liefst 25 WO I-herdenkingsprojecten. LANDSCAPES belicht het herdenkingslandschap van de Westhoek, de talloze begraafplaatsen, kraters, bunkers & monumenten die velden en dorpen tekenen. Een hele reeks sites behoren sedert kort ook tot UNESCO Werelderfgoed.
 
Meer info: www.landscapes.be

Op de foto herken je
  • Leden van Tuinhier: Danny Crocquette, Tom Decoster, Gilbert Monsy, Nadine Sampers, Ronny Standaert, Jos Thorrez, Roland Van Lerberghe, Monique Vanrapenbusch, Heidi Van Zele en Serge Verslype
  • Heidi Coppenolle, Dominique Cool, Jo Lottegier en Laurent Hoornaert namens het gemeentebestuur