2 WO I-sites in Langemark-Poelkapelle erkend als Unesco Werelderfgoed
21 September 2023 - Langemark-Poelkapelle - Bron: Gemeente Langemark-Poelkapelle
Op woensdag 20 september 2023 besliste het Werelderfgoedcomité om 139 begraafplaatsen en herdenkingssites van de Eerste Wereldoorlog langs het Westelijk front in te schrijven op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het gaat over sites in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. 2 van de sites liggen in Langemark-Poelkapelle.

Het gaat om de Duitse militaire begraafplaats in Langemark en het Canadees Monument The Brooding Soldier. Beide sites zijn vanaf nu, net als de Notre-Dame in Parijs, de Akropolis van Athene, Venetië, de Chinese muur, om er maar een paar te noemen, werelderfgoed.
 
Het lokaal bestuur is bijzonder vereerd dat deze 2 sites werelderfgoed zijn. Het zal Langemark-Poelkapelle nog meer op de kaart zetten. Langemark-Poelkapelle is en blijft een gemeente, getekend door oorlog. Deze vreselijke episode uit de geschiedenis willen en kunnen we niet vergeten. We blijven hopen dat het bezoek aan beide sites zal bijdragen tot het inzicht dat oorlog nooit de oplossing is, maar wel de bron van onnoemelijk menselijk leed...
 
België telde al 15 inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst, waaronder de Vlaamse begijnhoven, de Grote Markt in Brussel en het historisch centrum van Brugge. De 139 begraafplaatsen en herdenkingssites van WO I zorgen voor een 16e inschrijving op de Werelderfgoedlijst voor ons land.
 
Duitse Militaire Begraafplaats in Langemark
 
De Duitse militaire begraafplaats in Langemark is een van de 4 Duitse verzamelbegraafplaatsen in België. Deze begraafplaats wordt ook wel het ‘Studentenfriedhof’ genoemd. Een aantal jonge Duitse vrijwillige soldaten sneuvelde hier tijdens de Eerste Slag bij Ieper in 1914.Nu liggen hier meer dan 44.300 Duitse soldaten begraven. Meer dan de helft rust samen in het kameradengraf nabij de ingang van de begraafplaats. Ongeveer 17.000 soldaten uit dit massagraf konden geïdentificeerd worden.
 
Canadees Monument The Brooding Soldier
 
Het Canadees Monument The Brooding Soldier of de 'Canadien' in de volksmond, mag terecht één van de mooiste monumenten uit de frontstreek genoemd worden.  Het is een witgranieten zuil van ruim 10 meter hoog, met bovenaan het borstbeeld van een gehelmde Canadese militair die lijkt na te denken over het lot van zijn gesneuvelde vrienden. Hij staat met gebogen hoofd in de richting van waar op 22 april 1915 de chloorgaswolk kwam aandrijven. Zijn gevouwen handen rusten op een omgekeerd geweer: de kolf naar boven, de loop in de grond. Deze houding 'Arms reversed' is de traditionele militaire groet aan de gesneuvelden.
 


Deze zomer nog, werd ‘The Brooding Soldier’ in de kijker gezet, samen met het Guynemermonument in Poelkapelle, tijdens ‘Le Capitaine & The Soldier’, een herdenkingsweekend volledig in het teken van de inhuldiging van beide monumenten, 100 jaar geleden.
 
Meer info: