Premier De Croo woont eerbetoon op Wapenstilstand bij aan de Menenpoort in Ieper
12 November 2020 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Op 11 november 1918 om 11 uur ‘s morgens werd de wereld uit de nachtmerrie van de Grote Oorlog verlost. De wapens van de oorlogvoerende partijen zwegen na vier jaar strijd. Wapenstilstand is sindsdien de dag om alle oorlogsslachtoffers, burgers en militairen, te herdenken, ook de slachtoffers van oorlogen die nadien volgden. Traditioneel herdenken we Wapenstilstand in Ieper met een speciale Last Post aan de Menenpoort om 11.00 u. In normale omstandigheden staan er meer dan duizend deelnemers en uitvoerders onder de Menenpoort en op de brug over het vestingwater. De strijd tegen het coronavirus is echter nog niet gestreden en de maatregelen om de pandemie onder controle te krijgen laten een normaal verloop van deze jaarlijkse grote plechtigheid niet toe. De Last Post Association, de Commonwealth War Graves Commission en de Stad Ieper sloegen de handen in elkaar om dit belangrijk herdenkingsmoment ook in 2020 niet zonder eerbetoon aan de duizenden slachtoffers voorbij te laten gaan. Hun initiatief kreeg de steun van Eerste Minister Alexander De Croo, die de korte Last Post bijwoonde. 



De Corona pandemie onderstreepte de noodzaak om creatief om te springen met het herdenken. Vanaf 14 maart werd geen publiek meer toegelaten bij de Last Post onder de Menenpoort.  De dagelijkse plechtigheid viel echter niet stil, maar bleef verder doorgaan met slechts één enkele klaroener. Het begin van de zomervakantie kondigde versoepelingen aan: vanaf 1 juli mocht het publiek opnieuw de plechtigheid bijwonen, rekening houdende met de afstandsregel van anderhalve meter. De maatregelen om de tweede golf onder controle te krijgen brachten opnieuw verstrenging met zich mee, waardoor de dagelijkse Last Post terug zonder publiek en met één klaroener plaatsvond.

Dat ondanks de Coronapandemie alsnog alle handen in elkaar werden geslagen om de Last Post te blijven spelen, is hartverwarmend en illustreert het doorzettingsvermogen van de Last Post Association, de Commonwealth War Graves Commission en de Stad Ieper. Het onderstreept de principiële grondslag van de plechtigheid en het engagement dat de organisaties hebben aangegaan: zij die streden tijdens de Eerste Wereldoorlog zullen nooit worden vergeten. 

Rekening houdend met de geldende maatregelen kon er maar een beperkt eerbetoon doorgaan op 11 november om 11 u. Maximaal 4 genodigden onder de Menenpoort. Eén klaroener op ruime afstand.

De korte Last Post plechtigheid werd bijgewoond door Eerste Minister Alexander De Croo, die hiermee het belang onderstreepte van de continuïteit van dit jaarlijkse herdenkingsmoment. Ook in coronatijden. De Premier werd onthaald door burgemeester Emmily Talpe, samen met de voorzitter van de Last Post Association, Benoit Mottrie, en de directeur van de CWGC in Ieper, Geert Bekaert. Tijdens de plechtigheid werden kransen neergelegd, sprak de Premier de Exhortation uit en dwarrelden de papieren poppy blaadjes tijdens de minuut stilte van het dak van de Menenpoort naar beneden. De 4 deelnemers wilden hiermee een hart onder de riem steken voor zij die er dit jaar niet bij kunnen zijn. De beklijvende plechtigheid werd live gestreamed op de Facebookpagina van de Last Post Association, zodat iedereen die dat wilde de plechtigheid van thuis uit kon volgen.
 
Premier Alexander De Croo: “Ook in deze moeilijke tijden is het belangrijk dat we Wapenstilstand op gepaste wijze blijven herdenken, zeker hier in Ieper. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was ons land het slagveld van de hele wereld. Hier kruisten de paden van vijftig verschillende nationaliteiten van vijf verschillende continenten. Twintig miljoen mensen verloren het leven bij één van de meest zinloze conflicten op Europese bodem. In ons land vielen 600.000 doden. De meesten onder hen soldaten, jonge mannen. Zij vielen voor onze vrijheid. Dat mogen we nooit vergeten en moeten we blijven herdenken. We zijn hier vandaag in Ieper met minder, maar onze dankbaarheid blijft even groot.”
 
Burgemeester Emmily Talpe: “We zijn verheugd dat de Eerste Minister vandaag de 11 november-ceremonie in onze stad kwam bijwonen. Het duidt ook opnieuw de belangrijke rol van Ieper in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Door de huidige omstandigheden ging de plechtigheid dit jaar in een beperkt format door, maar daarom was het niet minder een mooi eerbetoon aan de vele soldaten die hun leven lieten voor onze toekomst. Ik ben er van overtuigd dat het kleinschalige van deze editie de vele mensen die via livestream of op televisie de ceremonie volgden, intens kon beroeren.”  
 
Geert Bekaert, directeur van de Commonwealth War Graves Commission te Ieper, zegt: “De CWGC is bijzonder dankbaar dat de flexibiliteit en de pragmatische aanpak van zowel de stad Ieper als van de Last Post Association het heeft mogelijk gemaakt om de Last Post Ceremony te blijven laten doorgaan.  Ook bij soms snel wijzigende nationale veiligheidsregels werden oplossingen gevonden die toelieten dagelijks de Commonwealth gesneuvelden te eren.”
 
Benoit Mottrie, voorzitter van de Last Post Association: “Wij zijn bijzonder vereerd met de aanwezigheid in Ieper van de Eerste Minister op de herdenking van de Wapenstilstand. Sinds 1928, spelen onze klaroeners elke avond de Last Post voor de gesneuvelden die hier het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november 2020 gebeurt dit voor de 31.952e maal. In dit bijzondere jaar 2020 hebben we er alles aan gedaan om deze unieke traditie niet te moeten onderbreken. En dat is ons tot nu toe gelukt, waarvoor onze dank aan allen die hiertoe hebben bijgedragen. Namens alle gesneuvelden, maar ook namens allen die vandaag niet aanwezig konden zijn, legde premier De Croo een krans neer onder de Menenpoort.”