Herdenking Wapenstilstand 2021 Ieper: opnieuw een traditionele plechtigheid mits naleving van de geldende maatregelen
10 November 2021 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Op 11 november 2021 om 11 uur wordt voor de 103de keer onder de Menenpoort hulde gebracht aan de vele slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Op 11 november 1918 kwam er officieel een eind aan de Eerste Wereldoorlog. In een bos bij het Franse stadje Compiègne, ongeveer tachtig kilometer ten noorden van Parijs, werd die dag de wapenstilstand gesloten. Vanaf 11 uur die ochtend werd er niet meer gevochten. Wapenstilstand is sindsdien de dag om alle oorlogsslachtoffers, burgers en militairen, te herdenken, ook de slachtoffers van oorlogen die nadien volgden.
Door de coronapandemie en de strenge maatregelen vond de herdenking in 2020 in intieme kring plaats, zonder publiek en met maar één klaroener.



Dit jaar wordt Wapenstilstand op de traditionele manier herdacht, met genodigden en toeschouwers, en met toepassing van de veiligheidsmaatregelen die gelden voor evenementen. Wat betekent dat deelnemers en aanwezigen van de Speciale Last Post op 11 november 2021 om 11 uur enkel toegang krijgen tot de Menenpoort en de brug over het vestingwater na controle van hun Covid Safe Ticket en hun eID.
 
Emmily Talpe, burgemeester: “Traditioneel trekt de speciale Last Post plechtigheid heel wat toeschouwers. Nu de coronabesmettingen terug stijgen, vragen we de aanwezigen om de geldende coronamaatregelen na te leven. Voldoende afstand houden, mondmasker dragen en te drukke plaatsen vermijden. De plechtigheid kan trouwens live gevolgd worden op een groot scherm op de Grote Markt of van thuis uit via livestreaming op de Facebookpagina van de Last Post Association - https://www.facebook.com/lastpostieper - of  via de live uitzending om 11 uur op de VRT zender Eén.”
 
De plechtige ceremonie vind dit jaar plaats in aanwezigheid van onder meer Eerste Minister Alexander De Croo en Vlaams Minister Diependaele.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “Tijdens de Eerste Wereldoorlog was ons land het slagveld van de hele wereld. Hier kruisten de paden van vijftig verschillende nationaliteiten van vijf verschillende continenten. Twintig miljoen mensen verloren het leven bij één van de meest zinloze conflicten op Europese bodem. In ons land vielen 600.000 doden. De meesten onder hen soldaten, jonge mannen. Zij vielen voor onze vrijheid. Dat mogen we nooit vergeten en moeten we blijven herdenken om ook aan de jonge generatie door te geven dat vrede nooit verworven is en onze vrijheid nooit af is.”

Ook in elke Ieperse deelgemeente wordt op 11 november een korte ceremonie gehouden ter nagedachtenis van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De herdenkingen in samenwerking met de oudstrijdersverenigingen worden opgeluisterd door plaatselijke muziekverenigingen. Iedereen is welkom, mits naleving van de coronamaatregelen.