Nieuwe tentoonstelling in IFFM: Americans in Flanders Fields. Names and Places
06 February 2024 - Ieper - Bron: IFFM
In een thematische expo belicht het In Flanders Fields Museum de aanwezigheid van Amerikanen in België tijdens de Eerste Wereldoorlog, vóór en na de officiële oorlogsdeelname van de VS. De expo vind je in de permanente opstelling van het museum. De tentoonstelling is het meest tastbare resultaat van een samenwerkingsverband tussen het museum, Smithsonian Institution (Washington, VS) en de ambassade van de Verenigde Staten in België.


 
Bij de tentoonstelling hoort ook een publicatie en een app. Beiden worden later dit voorjaar gelanceerd.
 
Praktisch

6 februari 2024 tot 31 mei 2024
De expo maakt deel uit van de permanente tentoonstelling en is inbegrepen in het museumticket.  
 
Stephen Lodewyck, directeur In Flanders Fields Museum: "In het herdenkingslandschap vandaag zijn Amerikaanse relicten of herdenkingsplekken minder zichtbaar. Dankzij de samenwerking met de ambassade van de VS in België en het Smithsonian Institution brengt In Flanders Fields Museum de Amerikaanse aanwezigheid tijdens de Eerste Wereldoorlog onder het voetlicht."



Foto: IFFM

Dimitry Soenen, voorzitter AGB Musea: "Americans in Flanders Fields kan je beschouwen als een verdieping van je museumbezoek. Bovendien kan je in de expo een Vlaams topstuk bewonderen: een versierde meelzak. De meelzak staat symbool voor de grote internationale voedselsteun die België ontving tijdens de Eerste Wereldoorlog."

Michael M. Adler, U.S. Ambassador in Belgium: “Whoever you are, wherever you are, you are living in a world that has been shaped and defined by the First World War. Especially at this historic moment, it is important that we continue to educate current and future generations about the horrific struggle that took place on Belgian soil. I would like to thank the entire team of the In Flanders Fields Museum for their hard work and ongoing commitment to ensure the legacy of all those touched by this war lives on. Their stories serve as a constant reminder of the high price of freedom.”
 
Hoogtepunten in 2024
  • De expo For Evermore kan nog bezocht worden tot 18 februari 2024. De eyecatcher van de tentoonstelling verschijnt later dit voorjaar als een unieke kaart van het West-Vlaamse herdenkingslandschap van de Eerste Wereldoorlog. Voor het eerst worden ook alle 27 erkende Eerste Wereldoorlog UNESCO-sites in West-Vlaanderen aangeduid. 
  • Jaarlijks nodigt het museum een hedendaagse kunstenaar uit om nieuw werk te creëren over het thema oorlog en vrede. Tussen de getuigen uit het verleden, ontdek je een artistieke reflectie van een betrokken kunstenaar. Dit jaar is de artist in residence Selva Aparicio.



    De kunstenares woont en werkt afwisselend in de Verenigde Staten en haar moederland Spanje. Vanaf 27 juni is het werk van Selva Aparicio te zien in het museum. 
  • Blijvende aandacht is er voor Yorkshire Trench & Dugout, een unieke historische en archeologische site in Boezinge (Ieper). In 2023 werd de site gedeeltelijk gerestaureerd en werd er een nieuw educatief, interactief pakket gelanceerd: The Salient Illustrated. Het museum hoopt heel wat schoolgroepen te ontvangen op deze plek. Een landschapstekening van Brits cartoonist Dave Chisholm en een interactieve tablettour zorgen ervoor dat leerlingen een duidelijk beeld krijgen van wat er zich ruim 100 jaar geleden afspeelde. Het museum onderneemt in 2024 acties om de crowdfunding onder de aandacht te brengen: de loopgraaf van 1917 heeft nood aan herstellingen.
  • De Verloren Sleutel is een participatief project waarbij Ieperse burgerslachtoffers worden herdacht. Elk exemplaar noemt één slachtoffer en voegt daar de sterfdatum en leeftijd aan toe.  De sleutels komen letterlijk op de straat te liggen, op plekken die herinneren aan de gebeurtenis van het overlijden van het genoemde slachtoffer. Iedereen kan bijdragen aan het project en een sleutel adopteren. Op elf november wordt er een wandeling georganiseerd in het spoor van de herdenkingssleutels. Meer info.
  • De allereerste podcastreeks van het museum 22 april 1915 is al meer dan 10.000 maal beluisterd. Het verhaalt de impact van de allereerste 'succesvolle' chemische aanval. In vier afleveringen gidst museummedewerker Pieter Trogh je door de geschiedenis van die emblematische dag. Meer info