Cyriel Maton, soldaat en grootvader
Heppen, 9 februari 2007

Cyriel Maton - Soldaat, grootvader

Cyriel Maton werd geboren te Avekapelle op 21 juli 1894 als 5de in een gezin van 10 kinderen. Zijn vader was Desiderius Maton en zijn moeder Octavia Steen.

Cyriel Maton en het leger zijn onafscheidelijk verbonden. Als jonge soldaat heeft hij WO1 meegemaakt.Klik op de foto voor een grotere weergave.

Hij was ingedeeld in het 3de bataljon - 4e Kompagnie 1ste Carabiniers - 6de legerdivisie te velde. Vooral met Nieuwjaar kwamen zijn verhalen naar boven - wat hij meegemaakt had aan de Ijzer - de ontbering - de verschrikkelijke oorlogstijd in de loopgraven - zijn makkers die het leven lieten. Zijn emoties laaiden dan altijd hoog op, want de tranen stonden altijd in zijn ogen.

Zijn broers en zussen bleven in de streek van Veurne wonen. Zijn militaire dienst deed hem in Leopoldsburg (Limburg) belanden, en daar leerde hij zijn echtgenote Gerardine Peeters kennen. Zij kregen 3 kinderen: Maria, Lisa en Omer Maton. De familie woonde vlak aan het kanaal in Leopoldsburg.

In Leopoldsburg werkte hij als burger bij het leger, waar hij werkte in de "Militaire Wasserij". Als jongeling was hij in de leer bij een "smid", dus deze ervaring kwam hem goed van pas bij al de machines. De wasserij was langs de Hechtelse Steenweg gelegen. Deze dienst zorgde ervoor dat na ieder gebruik het volledig beddengoed gewassen en ontsmet werd. Ook de moderne stortbaden vielen onder hun verantwoordelijkheid. De inrichting der baden was indrukwekkend. Ieder soldaat beschikte over een cabine die van een kleedkamer voorzien was. De baddienst kon dagelijks 6500 baden geven. Foto verschenen in het boek "Honderdvijftig jaar Kamp van Beverlo" toont ons zijn werkomgeving.Klik op de foto voor een grotere weergave.

In 1913 begon men met de bouw van zes grote messes. Ze werden gebruikt als eetzalen, restaurants en ontspanningsgelegenheden. Vooral zijn vrouw beheerde een van de 6 kantines (Mess-D), waar soldaten een pintje konden drinken, snoepgoed en sigaretten konden kopen, enz.Klik op de foto voor een grotere weergave.

Géén enkel evenement van het leger miste hij. Vooral als de "CARABINIERS" een viering hadden, was hij present.

Hij was een gemoedelijk man, die, ondanks alle beproevingen, altijd opgewekt en optimistisch was. Hij is van ons heengegaan op 3 mei 1985 op 91-jarige leeftijd.Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Wij denken en spreken nog dikwijls aan/van hem.

Dank aan M-J Daems / R. Webers voor deze gastbijdrage.

Klik hier voor een fotoreeks.

Ook u kunt uw bijdrage doorsturen via e-mail.


De auteur van de gastbijdrage is steeds verantwoordelijk voor de inhoud.