Nieuwe route "Mijnenslag" is afsluiter van de WO1-fietsroutes - Kemmel - 06/05/2017
Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelde Westtoer twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek. Centraal thema was telkens de Eerste Wereldoorlog. De fietsroutes bieden een goede mix tussen recreatief fietsen, landschapsbeleving een bezoek aan de WO1-sites. De twaalfde en laatste 14-18 fietsroyte 'Mijnenslag' werd op zaterdag 6 mei 2017 in Kemmel voorgesteld en ingereden.

DSC_8720

De voorstelling had plaats in de kerk van Kemmel. Links zien we het nieuwe bezoekerscentrum.

DSC_8722

Alle goede dingen bestaan uit zeven: dus nu ook even borden !

DSC_8724

De fietsen stonden reeds klaar.

DSC_8725

Stephen Lodewijck van Westtoer leidde de verschillende sprekers in.

DSC_8727

Burgemeester Marc Lewyllie was de eerste spreker.

DSC_8728

Hieronder de tekst van zijn toespraak:

"Geachte gedeputeerde, collega burgemeester Sandy, schepenen, raadsleden en alle medewerkers.
Geachte dames en heren van de pers,
Hartelijk welkom in Heuvelland,
 
Wie Heuvelland zegt, zegt toerisme, en een groot deel van dit toerisme is fietstoerisme. Net zoals alle “grote koersen”, komen ook de recreanten hier graag fietsen. Met ons Heuvelachtig parkoers bezorgt deze laatste “14-18 fietsroute” nl. Mijnenslag voor een pittig einde dat bij velen in de benen zal blijven hangen.

De Mijnenslag wordt u prima uit de doeken gedaan in de tijdelijke tentoonstelling op de tweede verdieping van ons recent geopend bezoekerscentrum hier recht voor de kerk “Zero Hour 7.06.1917: archeologie van de Mijnenslag”.

Ons bezoekerscentrum “Het Heuvelland” is een “gloednieuwe poort tot het landschap”. Op de eerste verdieping ziet u ook de  permanente tentoonstelling "Landschap en oorlog: Het Heuvelland 1914-1918". Deze tentoonstelling toont de invloed van de heuvels op het verloop van WO 1 met de sporen die je tot op vandaag nog in het landschap terugvindt.

Straks na ons effectief inrijmoment, al dan niet elektrisch, nodigt de gemeente Heuvelland u hartelijk uit op de receptie die ook hier in de kerk doorgaat. U kunt dan de verbrande suikers terug op peil brengen.

Hartelijk dank."

DSC_8730

DSC_8731

DSC_8732

Zijn collega Sandy Evrard van Mesen was de tweede spreker.

DSC_8733

Schepen Jef Verschoore van Ieper was de volgende aan de beurt.

DSC_8736

Hieronder de tekst van zijn toespraak:

"Mijnheer de gedeputeerde, burgemeesters en schepenen,
Dames en heren van de pers,
Geachte genodigden,
 
Ook voor Ieper is 2017 een belangrijk jaar in het kader van de herdenking 2014-18. Een tweetal weken geleden hadden we de inhuldiging van de leeuwen van de Menenpoort. Deze standbeelden die na ruim 80 jaar voor een 7-tal maanden terug in Ieper zijn, behoren momenteel ongetwijfeld tot de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Ieper en ver daarbuiten. De posts op Facebook en andere sociale media zijn niet meer te tellen…. en dat levert uiteraard heel wat positieve promotie op voor het WOI aanbod van deze regio.

We kijken nu uit naar de opening van de diverse tentoonstellingen en infopunten in het kader van het project ‘1917. Totale Oorlog in Vlaanderen’ begin juni. Maar zeker ook naar het grote herdenkingsevent van de Britse overheid op 30 en 31 juli in Ieper en Zonnebeke. De historische multimedia-evocatie rond de gebeurtenissen in de Ieperboog in de 4 oorlogsjaren, gebracht door de BBC op de Grote Markt van Ieper op zondagavond, belooft een uniek en nooit gezien spektakel te worden. Toch niet in onze regio.

Naast het luik events en herdenkingen is het ook van belang dat we het permanente aanbod goed uitbouwen, verzorgen en up to date houden. De realisatie van deze fietsroute is een goed voorbeeld van passende productontwikkeling. Er wordt veel gefietst in de Westhoek en de vraag naar fietsroutes is groot. Om u een idee te geven: in de maand april werden er in de shop van het In Flanders Fields Museum niet minder dan 441 exemplaren verkocht. De meest verkochte route was de Vredesroute. Zowel de Nederlandse als de Engelse versie. Maar ook de Ieperboogroute was een topper. Uiteraard verkopen de fietsnetwerkkaarten ook goed, maar er is dus nog vraag naar thematische routes. Niet iedereen wil zijn parcours zelf uitstippelen.

Ik neem deze gelegenheid te baat om de collega’s van Heuvelland te feliciteren met de realisatie van hun zeer geslaagde nieuwe bezoekerscentrum. Tevens wens ik Heuvelland en Mesen veel succes toe in de organisatie van de belangrijke events die volgende maand op het programma staan.

Dank u."

DSC_8737

Schepen van toerisme Etienne Cloet was de voorlaatste spreker.

DSC_8739

Hieronder ook zijn toespraak:

"Beste genodigden,
 
Het is nu bijna 103 jaar geleden dat de oorlog wakker werd. Of je zou ook kunnen zeggen dat een oerlelijke baby geboren werd. En niet alleen was de baby oerlelijk, het was ook zoals de Duitsers zeggen een “SCHREIBABY” die met de regelmaat van een Zwitsers uurwerk de hele regio uit zijn slaap hield met zijn afschuwelijk gebrul. Tot op het moment dat een excentrieke eilandbewoner besliste om er een lap op te geven en daar een einde aan te maken. Hij liet maandenlang schachten en tunnels graven van Hill 60 tot in Ploegsteert, in andere woorden grotendeels op het grondgebied van Wijtschate. Hij plaatste er tonnen springstof en liet die moordende massa op 7 juni in de vroege morgen met een waanzinnige knal ontploffen. Honderden jonge mannen die tot dan amper geleefd hadden voelden plotseling niets meer en hielden op mens te zijn. Eindelijk een korte doorbraak in het jarenlange verstoppertje spelen.
 
Deze slag en in casu 2017 zijn voor Heuvelland een zeer belangrijk moment in de herdenking van WOI. En daarbij past een uitgebreid programma.
  • Op 31 maart hebben we ons nieuw bezoekerscentrum geopend samen met een tijdelijke tentoonstelling rond “DE ARCHEOLOGIE VAN EEN SLAG”.
  • Vandaag zijn we hier samen om een nieuwe fietsroute in te huldigen. Ze zal ons langs de relicten van deze bedwelmende waanzin brengen. 
  • Op 31 mei openen we hier in de kerk een 2de tijdelijke tentoonstelling: “IERS BLOED EN VLAAMSE MODDER”.
  • Op 7 juni zelf zullen we met ingetogen CEREMONIES in Ploegsteert, Mesen en Wijtschate alle slachtoffers een gepast eerbetoon brengen. 
  • Van 6 tot en met 9 juni organiseren we in HET HEUVELLAND tal van gegidste wandelingen, bustochten en lezingen.
  • Op 10 juni hebben we dan de internationale concertavond met optredens van beroemdheden uit Nieuw Zeeland, Australië, Ierland en natuurlijk Vlamingen als Wannes Capelle, Ozark Henry en de Koninklijke Harmonie Ypriana.
  • We zullen dat weekend afsluiten met het KRATERFRONT, een klank en lichtspel in het teken van Gone West.
  • Tijdens de zomertentoonstelling LUX 17 zullen 8 kunstenaars hier in de kerk hun visie brengen op het thema CONSTRUCTIE
  • En tenslotte brengen we op 22, 23 en 24 september in de kerk van Wijtschate een uniek multimediaal spektakel met als titel: WHEN THIS BLOODY WAR IS OVER.
Dus, zoals ik al zei, een hele boterham. U leest er alles over in de brochure "Zero Hour".
 
En natuurlijk bent u allemaal van harte welkom. Dank u."

DSC_8741

Gedeputeerde Francky De Block was de laatste spreker:

"Geachte dames en heren van de pers,
Geachte genodigden,
 
Sinds augustus 2014 is Westtoer bezig met het bestaande aanbod van fietsroutes in het thema van de Eerste Wereldoorlog te vernieuwen en uit te breiden. Vandaag openen we met de Mijnenslag de twaalfde 14-18 fietsroute die daarmee deze reeks afsluit. Deze toeristisch-recreatieve fietsroutes zorgen ervoor dat alle oorlogssites in deze streek thematisch met elkaar verbonden worden. De routes bieden een aangename mix tussen recreatief fietsen en de beleving van de WOI-sites in het landschap. Ze helpen de bezoeker bij het lezen, het ervaren en het begrijpen van een landschap dat bepalend was voor het verloop van de vier jaar durende oorlog. 

De 14-18 fietsroutes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl. 

Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. 

Gezien we met deze route de reeks van 14-18 fietsroutes afsluiten, bieden we alle 12 brochures gebundeld aan in een stevige en aantrekkelijke verzamelbox. Met deze routes worden de verschillende regio’s en verhalen over de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek gecoverd. Bovendien zorgt dit voor een mooie geografische spreiding van het herdenkingstoerisme in de Westhoek.
 
Ik dank u en wens u straks veel fietsplezier."

DSC_8742

Voor- en achterkant van de verzamelbox van de 12 fietsroutes.

DSC_8749

De personaliteiten met de box in hun handen.

DSC_8743

Onthulling van het infobord.

DSC_8746

DSC_8747

DSC_8750

DSC_8751

DSC_8752

DSC_8753

Klaar om de start te nemen.

DSC_8754

DSC_8756

Johan Dieryck bezorgde ons nog enkele foto's van de fietstocht en de receptie. 

De Lettenberg

Mijnenroute 1

Mijnenroute 2

Mijnenroute 3

Pool of Peace

Mijnenslag 10

Iers gedenkteken Wijtschate 

Mijnenroute 4

Receptie terug in Kemmel.

Mijnenroute 6

Mijnenroute 7

Mijnenroute 8

Mijnenroute 9
  Pagina aangemaakt door Westhoek.be.