Startavond Toerisme Zonnebeke - Zonnebeke - 13/02/2018
Op de ‘Startavond Toerisme Zonnebeke 2018’ op dinsdag 13 februari 2018 werden de plannen voor dit jaar vanuit de Dienst voor Toerisme, alsook de herdenkingen in het kader van 100 jaar Groote Oorlog, voorgesteld. Op het menu staan tal van evenementen, met het kasteeldomein als rode draad binnen de verhaallijn.Nadruk op natuur, beleving en families

De Dienst voor Toerisme Zonnebeke focust de laatste jaren heel sterk op fietsen en wandelen. Er werden de voorbije jaren zes eigen wandellussen gecreëerd en dit jaar worden hieraan nog vier extra lussen toegevoegd. Zo ontstaat er binnen de gemeente een eigen wandellussennetwerk. Vanaf april tot en met oktober organiseert de Dienst voor Toerisme Zonnebeke maandelijks een gegidste wandeling onder de noemer ‘Zonnebeke gegidst’. Deze bevatten telkens een onderdeel van de verschillende bewegwijzerde lussen.Evelyne Osaer

Naar aanleiding van de 5e editie van het ‘Weekend van het Volkscafé’ (organisatie vanuit Westtoer) wordt de fotowandelzoektocht ‘Zonnebeke 2018, Kasteelpark en omgeving anders bekeken’ gelanceerd. Foto’s met pijlen wijzen de deelnemers de weg in het prachtige kasteeldomein, langs de oude spoorweg en door het centrum van de gemeente. Langs het parcours liggen drie cafés die deelnemen aan het weekend en zeker een bezoekje waard zijn. De zoektocht is vanaf 14 april verkrijgbaar bij de Dienst voor Toerisme Zonnebeke en lokale horecazaken. De wedstrijd loopt tot half september.

De fotofietszoektocht ‘Westhoek zomer 2018’ wordt samen met Westtoer en de Diensten voor Toerisme Ieper, Langemark-Poelkapelle en Wervik georganiseerd. Het wordt een lus van iets meer dan 60 kilometer over het fietsknooppuntennetwerk Westhoek, waarbij de deelnemers op een aangename manier de mooiste plekken van de regio kunnen ontdekken. Een deelnameformulier zal vanaf 1 juni tot en met 30 september verkrijgbaar zijn bij de organiserende Diensten voor Toerisme.

De ‘Dag van het Park’ op 27 mei legt de focus op natuurbeleving in het Zonnebeekse kasteeldomein en biedt een gevarieerd programma voor de kleine en grote natuur- en sportliefhebber. Kortweg een dagje om te genieten van een prachtige omgeving, waar leuke activiteiten en een gezellig terrasje op je zitten te wachten. Dit evenement wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de Dienst Welzijn. We starten om 06u00 met een dauwwandeling en sluiten af met de eerste filmvoorstelling van ‘Film in het Park’.

De Dienst voor Toerisme Zonnebeke programmeert, van eind mei tot begin september, zes voorstellingen van ‘Film in het Park’ in het kasteeldomein. Hierbij wordt telkens een film, van 6+ tot 16+, afgespeeld op een groot scherm binnen een prachtige natuursetting.

100 jaar Groote Oorlog

Debbie ManhaeveIn 2018 staan herdenkingen gepland in april, september en november. Op 21 april opent de tijdelijke tentoonstelling ‘1918 - het laatste oorlogsjaar’. Deze tentoonstelling loopt tot en met 15 november en kadert in het project ‘1918 - the Final Offensive’. Op 19 april vindt de poëzieavond ‘IJzer 2018’ plaats op het kasteeldomein en op 25 april is er de jaarlijkse ANZAC Day herdenking.September staat in het teken van 100 jaar bevrijding met de dubbelplechtigheid in Houthulst en Passendale op vrijdag 28 september. Aansluitend organiseert het Memorial Museum Passchendaele 1917 het Museumweekend met Living History. Heel wat historische figuranten zullen tijdens het weekend van 29 en 30 september op het kasteeldomein verblijven. Daarnaast focust het museum dit jaar sterk op het bevrijdingsgevoel van 1918 met verschillende workshops en activiteiten.

Simon Augustyn

Op 10 november gaat opnieuw de Passchendaele Ceremony met fakkeltocht door, gevolgd door het concert ‘Distortion, A Hymn to Liberty’. In het kader van ‘100 jaar Wapenstilstand’ brengen Jef Neve, Dirk Brossé en Frederik Sioen dit concert in het kasteeldomein van Zonnebeke.

Horizon 2025Lee IngelbrechtIn de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke wordt in 2018 de tentoonstelling ‘Getekend Landschap’ ingericht. Deze tentoonstelling kadert in het ruimere project ‘HORIZON 2025’, een gesubsidieerd project onder impuls van Westtoer en de provincie West-Vlaanderen. Het tentoonstellingsconcept gaat uit van het landschap als palimpsest. Dit is het dure perkament dat in vroegere tijden werd afgeschraapt om het opnieuw te beschrijven maar toch sporen naliet van oudere teksten. Net als bij de palimpsest wordt bij de vorming van het landschap denkbeeldige lagen over elkaar gelegd.

Vier tijdsperiodes die belangrijk waren voor de vorming van het landschap worden in de kerktoren uitgelicht, waarna de bezoeker op de bovenverdieping het resultaat van die eeuwenlange evolutie kan aanschouwen: een wijds zicht over de zuidelijke Westhoek. De opening wordt voorzien in het voorjaar 2019.Tijd voor een glaasje en een hapje na de toelichting.


  Pagina aangemaakt door Westhoek.be.