Huldiging Bhupinder Singh - Ieper - 31/10/2019
Op donderdag 31 oktober 2019 om 14u  werd Bhupinder Singh door de stad Ieper en het In Flanders Fields Museum in de bloemetjes gezet. Deze huldiging vond plaats in de oude raadzaal van het stadhuis (Nieuwerck).

Bhupinder Singh is een Sikh die al decennia in Nederland woont. Hij interesseert  zich in het bijzonder voor de Sikhs die tijdens de Eerste (en Tweede) Wereldoorlog ingezet werden in Europa, en via zijn zeer uitgebreid internationaal netwerk Ieper en In Flanders Fields Museum als herdenkingsoord voor de Sikhs promoot.

In april 1999 werd op zijn initiatief de 300ste verjaardag van de broederschap van ingewijde Sikhs (de Khalsa waarvan de leden herkenbaar zijn aan hun baarden en tulbanden) gevierd tijdens een lentefestival (Vaisakhi). Bij die gelegenheid was de Koninklijke Zaal gedurende drie dagen een tijdelijke Sikh-tempel terwijl in de Noordervleugel (nu de leeszaal van het Kenniscentrum) naar Sikh gebruik gratis eten werd verstrekt aan alle bezoekers. Behalve een speciale Last Post werd toen ook in samenwerking met de stad en IFFM het Indiase monumentje aan de Sint-Elooisweg in Hollebeke opgericht. Dit was het eerste gedenkteken in ons land voor de Indiërs die tijdens de Eerste Wereldoorlog hier gevochten hebben. Tot slot werd toen voor de eerste maal een tentoonstelling georganiseerd over het Indian Army Corps.

Sindsdien heeft hij er voor gezorgd dat er elk jaar een uitgebreide en opgemerkte delegatie Sikhs aan de poppy parade deelneemt. Waar die aanvankelijk vooral uit België, Nederland en Frankrijk kwamen, heeft hij zijn contacten aangesproken zodat ook steeds vaker Sikhs uit het Verenigd Koninkrijk daaraan deelnamen. Met regelmaat bracht hij ook bevriende prominente Sikhs uit India, Canada en de Verenigde Staten naar Ieper.
 
Hij heeft ook een boek gepubliceerd waarin de inzet van de Sikhs in de Eerste Wereldoorlog wordt beschreven en waarin de namen van alle Sikhs die in dat conflict zijn omgekomen vermeld staan. Dit boek laat hij ruim verspreiden, ook in India en Canada.

Bhupinder Singh is een veel gevraagde gast op herdenkingsplechtigheden in binnen- en buitenland waarover hij telkens bericht op zijn youtube-kanaal en via sociale media. In 2014 heeft Canvas een human interest-reportage gewijd aan hoe hij een bezoek brengt aan Ieper en wat dat voor hem en zijn volk betekent. Ook in reportages van de (goed georganiseerde) Sikh gemeenschap in diaspora is hij een bekend figuur. Daarbij laat hij nooit na ‘reclame’ te maken voor Ieper.

Als Ieper vandaag gekend is in de Indiase deelstaat Punjab en bij de Sikhs in de westerse wereld, en als er elk jaar honderden Sikhs de Menenpoort bezoeken is dat dan ook op de eerste plaats aan hem te danken. Hij is/was dan ook een bekend figuur bij de collega’s van het In Flanders Fields Museum alsook de opeenvolgende voorzitters van de Last Post Association, de opeenvolgende schepenen-voorzitters van het museum, en bij Jan en Paul Breyne.

IMG_3977

IMG_3980

IMG_3982

IMG_3985

  Pagina aangemaakt door WO1.be - Greatwar.be.