Gemeente Zonnebeke neemt peterschap bataljon Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers op zich - Passendale - 28/09/2022
Op woensdag 28 september 2022 herdacht de Gemeente Zonnebeke, het Passchendaele Museum en het Genootschap Passchendaele Society 1917 vzw het groot geallieerd offensief dat een einde maakt aan de Eerste Wereldoorlog. Exact 104 jaar geleden nemen ook de Belgen deel aan deze omvangrijke operatie. Na zware gevechten nemen de Belgische Grenadiers en Carabiniers de puinen van het dorp Passendale in en loopt het offensief verder in de richting van Moorslede en Roeselare.
 
Op 28 september 2022 nam de gemeente Zonnebeke het peterschap van het bataljon Carabiniers Prins Boudewijn- Grenadiers, gevestigd te Lombardsijde op zich. De gemeente, die reeds jaren een goede band heeft met het Bataljon, wenst met dit peterschap de wederzijdse verbondenheid tussen bevolking en Defensie te benadrukken. Daarnaast heeft dit Bataljon een sterke historische band met de regio door hun optreden tijdens WOI en WOII. Er worden collectiestukken ter beschikking van het museum gesteld om de bezoekers zo kennis te laten maken met het Belgisch leger in oorlogsjaren.

Door het peterschap wordt het bataljon een vaste partner van de gemeente voor de herdenkingen en steunt Zonnebeke haar trainingen, opleidingen en evenementen.
 
Het programma herdenking Carabiniers-Grenadiers op woensdag 28 september was als volgt:
  • 10u00: plechtigheid op de markt van Passendale met ondertekening van het peterschap
  • 10u50: kransneerlegging op hoek van de Grenadiersstraat
  • 10u55: kransneerlegging bij oorlogsmonument Passendale
  • 11u00: einde plechtigheid


Het aandenken aan het peterschap.Een aantal toespraken op het plein door burgemeester Dirk Sioen,en schepen Joachim Jonckheere.

Daarna volgde de eerste bloemenhulde aan de gedenkplaat voor de gesneuvelde grenadiers 28 en 29 september 1918.


µµ

Ondertekening van de overeenkomst.Daarna werd opgestapt naar de gedenkplaat voor het Grenadiersregiment op de hoek van de Grenadiersstraat voor een volgende kransneerlegging.


En tot slot een bloemenhulde aan het gemeentelijk gedenkteken.De officiële oorkonde.Dank u mannen voor de medewerking.  Pagina aangemaakt door Willy Roets.