Witnesses in the Landscape: Their name liveth for evermore… - Ieper - 29/04/2023
LANDSCAPES | Feel Flanders Fields, het nieuwe themajaar rond de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld door Westtoer en Toerisme Vlaanderen, richt zijn blik op het herdenkingslandschap van de Westhoek. Maar liefst 25 projecten maken deel uit van dit ambitieuze themajaar. Het project ‘Witnesses in the Landscape’ werd op zaterdagnamiddag 29 april 2023 officieel geopend door Minister van Toerisme Zuhal Demir en voorzitter van Westtoer en gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu.

Historische en nieuwe landmarks in de Westhoek

Het themajaar LANDSCAPES ontsluit de verhalen achter het aangrijpende herdenkingslandschap van de Westhoek waar kraters, bunkers, monumenten, begraafplaatsen velden en dorpen tekenen. Iconische sites en unieke landmarks die het landschap doorkruisen en het verleden tastbaar maken. Minister van Toerisme Zuhal Demir en Voorzitter van Westtoer en gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu woonden op zaterdag 29 april de opening bij van 'Witnesses in the Landscape', dat een nieuwe laag toevoegt aan het landschap. Het themajaar LANDSCAPES brengt het verhaal over de Eerste Wereldoorlog op een meerstemmige en respectvolle, diverse en gelaagde wijze.

Witnesses in the Landscape: Their name liveth for evermore…

Wie de Westhoek doorkruist is ze zeker en vast al tegen gekomen: de alom gekende militaire begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission met hun Cross of Sacrifrice en Stone of Remembrance waar treffend Their Name Liveth For Evermore op staat gegraveerd. Met het bijzondere project ‘Witnesses in the Landscape’ vertelt de CWGC vanuit hun Information Centre het verhaal achter 22 van deze begraafplaatsen. Van de grootste Britse militaire begraafplaats op Europese bodem: het impressionante Tyne Cot Cemetary met zijn 11957 doden, tot kleine ingetogen sites als Croonaert Chapel Cemetary, waar 75 doden herdacht worden. Al sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog is de Commonwealth War Graves Commission (toen onder de naam Imperial War Graves Commission) gewijd aan het in stand houden en onderhoud van de Commonwealth militaire begraafplaatsen en zorgen zij er daadwerkelijk voor dat ‘Their Name Liveth For Evermore’. Een uniek project, gedragen door een wereldwijde organisatie met een aangrijpende missie.

De opening vond plaats in het CWGC-infocentrum in de Menenstraat in Ieper, waar Geert Bekaert (area director van de CWGC) Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir mocht verwelkomen.Welkom door Geert Bekaert.

Daarna nam de minister het woord. 

En ook gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu hield een korte tussenkomst.Nathalie Dumon gaf namens de Commonwealth War Graves Commission toelichting bij het project 'Witnesses in the landscape'.Tijd voor de onthulling van het infovenster.

Naarmate je het venster verschuift op de muur krijg je andere informatie aangeboden.

De CWGC zet ook 22 begraafplaatsen in de kijker waarvoor het een brochure maakte van iedere begraafplaats.  Pagina aangemaakt door WO1.be / Greatwar.be.