No man should be left behind - Sint-Jan - 27/05/2023
In het kader van de archeologiedagen 2023 namen slagveldarcheologen Raph en Simonde de bezoekers mee op een boeiende tour door New Irish Farm Cemetery. Tijdens deze rondleiding leerde je niet alleen over de recent toegevoegde grafstenen, maar ontdekte je ook het verhaal achter de groei van de begraafplaats en de oprichting ervan. Bovendien lieten Raph en Simon je kennismaken met de nauwe samenwerking tussen de archeologen en de gravendienst en gaven ze je enkele pakkende persoonlijke verhalen als leidraad.

De organisatie was een samenwerking tussen Skylarcs vzw en Ruben Willaert nv - in het thema van de archeologiedagen - en de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) - in het thema van de War Graves Week. Skylarcs vzw is een vereniging die onderzoek op conflictarcheologie en militaire geschiedenis wil bevorderen en uitvoeren. De vereniging bestaat uit archeologen met een specialisatie in de archeologie van de Eerste Wereldoorlog. Ruben Willaert nv is een archeologisch projectbureau dat sinds jaar en dag restauratie- en archeologische opdrachten uitvoert voor nationale en internationale opdrachtgevers. De CWGC is een intergouvernementele organisatie die verantwoordelijk is voor de aanduiding en het onderhoud van de graven en de militaire begraafplaatsen van de Gemenebeststrijdkrachten die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog sneuvelden.

Enkele foto's hieronder:Het plan van de begraafplaats.

De begraafplaats kort na de oorlog.Enkele Chinese graven.Soms slaagt men erin een gevonden soldaat te identificeren en die krijgt dan een begrafenis. 
  Pagina aangemaakt door IDG.