Vertelwandeling: De geliefden van Guynemer - Poelkapelle - 09/07/2023
2023 staat volledig in het teken van 100 jaar ‘Le Capitaine & The Soldier’. Het was 100 jaar geleden dat op 8 juli 1923 zowel het Guynemermonument als ‘The Brooding Soldier’ plechtig werden ingehuldigd. En dit wou men niet zomaar laten voorbij gaan. 

In het kader hiervan vond een vertelwandeling plaats met start op het dorpsplein van Poelkapelle.

Guynemer was tijdens de oorlog niet alleen de ‘chouchou’ van het Franse volk, ook bij de dames viel hij goed in de smaak. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij bij de beau monde van Parijs vertoefde tijdens zijn vrije tijd. Actrices als Yvonne Printemps en Jane Renouardt, passeerden de revue, maar ook nog andere dames waren graag in zijn buurt. Ook zijn moeder en zussen hielden veel van hun zoon/broer. Al deze geliefden passeerden de revue in de vertelwandeling over het privéleven van Guynemer. En dit langsheen het 6,5 km lange traject van een speciaal ontwikkelde wandeling rond Guynemer en de verdwenen begraafplaatsen van Poelkapelle. Aan die wandeling werd dan ook de erfgoedapp gekoppeld om zo meer te weten over Guynemer en ook over de verdwenen relicten in het landschap.

De wandeling startte om 14.00u aan het dorpsplein van Poelkapelle.  

Enkele foto's van de wandeling:













Meerdere groepen op stap. 









Het kunstenaarscollectief met Natural Living, Fer-Unique en Philou - art of shaping wood zorgde voor het kunstwerk 'Le Dernier Vol', een verwijzing naar Georges Guynemer. 

De legende vertelt dat deze Franse oorlogsheld na een zware strijd opstijgt tot in de wolken, waar hij voor eeuwig zal blijven. Op deze manier wordt hij door de bevolking onsterfelijk gemaakt. De realiteit vertelt jammer genoeg een ander verhaal over deze gevallen held.











Hier in de buurt lag vroeger de Duitse begraafplaats Poelcapelle Ehrenfriedhof II. Op het einde van de oorlog telt de begraafplaats 1.154 Duitse doden, waarvan 837 werden geïdentificeerd. Er worden ook een 90-tal Britse soldaten begraven die later overgebracht worden naar Perth Cemetery (China Wall) in Zillebeke.

De begraafplaats ontstaat door bijzetting van doden die vallen vanaf 20 oktober 1914. Vooral slachtoffers van het 52. Regiments Divisie vinden hier een laatste rustplaats. Tijdens de derde slag bij Ieper gaat de aanleg zo goed als verloren.

In 1927-1928 worden 4 begraafplaatsen naar hier overgebracht: Passchendaele Wallemolen nr. 104, Poelcapelle Haus Kirchener nr. 114, St.Julien Neuer Deutcher Friedhof nr. 181, St.Julien-Ost. Op de graven komen kleine nummerstenen die in 1931 worden vervangen door de gebruikelijke blokkruisen. Die blokkruisen worden meer aan de buitenkant geplaatst, waardoor er meer ruimte komt in het midden. Ruimte die gebruikt wordt voor het houden van plechtigheden. Op het eind stond een Hochkreuz.


  Pagina aangemaakt door IDG.