Wandeling Onzichtbaar Landschap Handzame - Handzame - 08/07/2024
Tijdens de zomervakantie 2024 kun je elke maandag onderduiken in het verleden tijdens een wandeling Onzichtbaar Landschap. Een gids staat stil bij wat je nu niet meer ziet: het landschap van de Eerste Wereldoorlog.

Op maandag 8 juli 2024 was dat het geval in Handzame. Je passeerde het landschapskunstwerk 'Swerling rebirth' op de begraafplaats in Handzame, hoorde wat er zich vroeger afspeelde en hoe de kunstenaar de site interpreteerde. Het leven van Marie-Thérèse Claeys las als een boek en haar verhaal tijdens WOI kwam ook aan bod. 

De startplaats was op de Markt van Handzame en de wandeling was 5 km lang. 

De organisatie was in handen van het Regionaal Landschap Westhoek vzw, IOED Ginter en de gemeente Kortemark.

Enkele foto's van de wandeling.

Een van de deelnemers had een cadeautje mee voor de gids: een stukje smalspoor.Het leven van Marie-Thérèese Claeys vormde de rode draade voor de wandeling.De familie staat vermeld op het monument voor de gesneuvelden aan de kerk van Handzame. In de weide achter de gids stond tijdens de oorlog luchtafweer. De Duitsers zetten tijdens de oorlog een deel van Handzame onder water zodat de Belgen in 1918 bij de bevrijding een ommetje moesten maken.

Terug naar de kerk die tijdens de oorlog beschadigd raakte. 

Ook het gemeentehuis deelde in de klappen. De gedenkplaat aan het oude gemeentehuis.De wandeling deed ook de oude tabaksfabriek aan. 

Ook de evolutie in de kledij van de soldaten kwam aan bod. Op deze plaats kwamen de treinen toe en werd alles overgeladen om naar het front gebracht te worden.Aan de kapel van O.LV. van TroostDe Duitsers in Handzame tijdens de oorlog.Een woordje uitleg over de begraafplaatsHet landschapskunstwerk 'Swerling rebirth'Voor het graf van Marie-Thérèes Claeys. En nog een aantal andere graven werden belicht.   Pagina aangemaakt door IDG.