Open Monumentendag – vernieuwde belevingscentrum 'Kapelanij' over controversiële priester-dichter Cyriel Verschaeve opent de deuren - Alveringem - 13/09/2015
Het belevingscentrum 'Kapelanij' in de Sint-Rijkersstraat te Alveringem was tijdens Open Monumentendag te bezoeken. In het gerenoveerde centrum kan iedereen kennismaken met het oorlogsverhaal van Alveringem en over de omstreden priester-dichter  Cyriel Verschaeve.

M-CV (1) (800x531)

M-CV (13) (800x531)

M-CV (2) (531x800)

M-CV (3) (800x531)

Fotoalbum
 
Belevingscentrum WOI en huis van Cyriel Verschaeve vormen één geheel

De omvorming van het huis van Cyriel Verschaeve tot een nieuwe oorlogssite was niet eenvoudig. De bezoeker komt de prachtige site via de tuin van de ‘Kapelanie’ binnen. Wat meteen opvalt is het nieuwe paviljoen in het teken van WOI. Een film op de achterwand en foto's op de zijkanten schetsen de situatie van Alveringem in de Groote Oorlog. Alveringem, één van de eerste bewoonde dorpen achter het IJzerfront, speelde een belangrijke rol: in de bevoorrading van het front, als laatste verdedigingslinie op Belgisch grondgebied en als rust- en verzorgingsplaats.

Opmerkelijk is dat het paviljoen niet afgesloten is. De bezoeker wordt meteen in de oorlog ondergedompeld. In de ‘Kapelanie’ zelf speelt de voutekamer een grote rol. Hier leefde Cyriel Verschaeve, de omstreden priester-dichter. Hij ontving er dorpsgenoten, intellectuelen, soldaten, notabelen en ze discussieerden over oorlog en vrede, over de frontbeweging en het activisme. Ook de naoorlogse periode komt aan bod, de radicalisering van de kapelaan en zijn uiteindelijke collaboratie met Nazi-Duitsland. Dit huis is geen bedevaartsoord geworden, maar een herdenkingsplaats.

Historische fout

Cyriel Charles Verschaeve (Ardooie, 30 april 1874 – Solbad Hall, 8 november 1949), was een Vlaams-nationalistisch priester en letterkundige. Wegens zijn collaboratie tijdens de Duitse bezetting van België in de Tweede Wereldoorlog en zijn Belgische terdoodveroordeling in 1946, blijft hij omstreden.

De angst van de PRO-oppositie was dat de ‘Kapelanie’ omgevormd zou worden tot een vereringsoord voor Verschaeve. De organisatie was er altijd van bewust dat Verschaeve een omstreden figuur was, maar hij maakt wel deel uit van de geschiedenis van Alveringem en WOI. Men kon rond deze omstreden kapelaan ook gewoon niets doen, maar dan zou men een historische fout maken. Om een objectief beeld van de Cyriel Verschaeve te schetsen werd samengewerkt met het ‘Geheugen Collectief’.
 
Info:  http://www.oorlogserfgoedalveringem.be/ Pagina aangemaakt door Bertrand Vande Ginste.