Neuzen in ‘De Groote Oorlog’
Curieus
Neuzen in ‘De Groote Oorlog’
Met haar nieuwste publicatie neust Curieus in De Groote Oorlog. In ‘Neuzen in de Groote Oorlog’ brengen we tweeëntwintig leuke weetjes en onbekende anekdotes over de eerste Wereld oorlog aan bod. ‘Geen geschiedkundig verslag, wél het verhaal van de kleine mens in de Groote Oorlog’, aldus Michèle Hostekint, Vlaams Volksvertegenwoordiger en provinciaal voorzitster van Curieus.‘In 2011 pakte curieus uit met een nieuw groot project dat helemaal inzette op het lokale niveau’, vertelt Michèle Hostekint. ‘Met de reeks ‘Neuzen in je gemeente’ gingen de afdelingen van Curieus op zoek naar hun lokale dorps- en stadcultuur. Ze verzamelden de aparte plekjes, sterke verhalen en andere curiositeiten van hun gemeente in een pittig boekje. Die boekjes werden gratis verdeeld aan alle geïnteresseerden.’

‘Door het enorme succes van dit concept hebben we bij Curieus besloten om verder te Neuzen. Het idee blijft hetzelfde, de insteek is anders.’ gaat Hostekint verder ‘Nu Neuzen we in een in tal van thema’s. ‘Ondertussen hebben we al onder meer ‘Neuzen in de Vooruit’, (naar aanleiding van 100 jaar Vooruit) en ‘Neuzen in de Kapellekesbaan’ (naar aanleiding van het Louis Paul Boon jaar). In West-Vlaanderen neuzen we, hoe kan het ook anders, in ‘de Groote Oorlog’.’ besluit Michèle.

‘Binnenkort herdenken we 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Dat was voor ons dé aanleiding om eens te neuzen in die ‘Groote Oorlog’. Eén vraag staat daarbij centraal: hoe was het nu eigenlijk om in die oorlog te leven?’ schetst Mathijs Goderis, provinciaal coördinator van Curieus. We wilden niet het oorlogsverhaal brengen, niet het slagveld, de bommen en geweren, de soldaten die bij bosjes sneuvelen. Onze focus lag op ‘het verhaal van de kleine man in de Groote Oorlog’. Het boekje bestaat uit een twintigtal korte rubrieken die telkens een aspect van het leven in oorlogstijd belichten. Het gaat over menselijke zaken: het eten en drinken, de gewoonten en gebruiken, humor, klederdracht, … Op die manier geeft het boekje een goed beeld van de gigantische impact van zo’n oorlog op een mensenleven. Nu de laatste directe getuigen er niet meer zijn leek het ons des te belangrijk om dit verhaal te vertellen.’ besluit Goderis.
 
De boekjes worden gratis verdeeld via de afdelingen van Curieus. Mensen die graag een boekje wensen kunnen contact opnemen met hun lokale Curieus-afdeling of met het provinciaal secretariaat van Curieus West-Vlaanderen.

Een foto naar aanleiding van de voorstelling van het boek.De digitale versie van het boekje vindt u hier: http://www.curieus.be/west-vlaanderen/nieuws/curieus-west-vlaanderen-proudly-presents-neuzen-in-de-groote-oorlog