Vreemdelingen in de Westhoek tijdens de Grote Oorlog
Geert Noppe
Vreemdelingen in de Westhoek tijdens de Grote Oorlog
De Westhoek een smeltkroes van vreemde volkeren?!

Volgens recente cijfers van de FOD Economie telt West-Vlaanderen, met de Westhoek in het bijzonder, de minste ‘vreemdelingen’ van het hele land. Zo telt een typische gemeente van ‘Bachten de Kupe’ als Alveringem op een totaal van vijfduizend inwoners slechts vier buitenlanders met een nationaliteit van buiten Europa. Dat was ooit anders.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de Westhoek een smeltkroes van culturen en nationaliteiten. De geallieerden gebruikten graag ‘vreemden’ uit hun kolonies om in de eerste linies stand te houden tegen de Duitse overrompeling. De eerder wereldvreemde rurale bevolking van de Westhoek keek raar op wanneer ze deze kleurrijke mix van vreemde soldaten langs de polders naar het slagveld zag marcheren.

De Britten hadden reeds vóór de oorlog Indiase adel en maharadja’s ingeschakeld om de kolonies te besturen. Daardoor kon Groot-Brittannië van bij het begin van de oorlog rekenen op militaire en financiële steun uit India. Zo werd onder andere de maharadja van Patiala, Bhupinder Singh, luitenant-kolonel aan het front in Pervijze.Ook uit Franse kolonies werden al snel heldhaftige krijgers gerekruteerd. Zo werden bijvoorbeeld Senegalezen, Marokkanen en Algerijnen als kanonnenvoer ingezet. Sommige volkeren waren heldhaftiger dan anderen. Zo bleken indianen perfecte sluipschutters te zijn en werden enkele strijders uit het Bat’ d’Af (het Afrikaanse Bataljon) ingezet als ‘nettoyeurs de tranchées’ met de taak om loopgrachten te zuiveren door de achtergebleven gewonden genadeloos af te maken.

Voor het eerst worden deze mysterieuze getuigenissen uit WO I gebundeld in het nieuwe boek van Geert Noppe. De verhalen en legendes over de aanwezigheid van de hele ‘wereld’ in de Westhoek worden prachtig vertolkt en geïllustreerd met sprekende foto’s. Het multiculturele aspect van de eerste wereldbrand wordt met dit boek voor het eerst in haar volledigheid onderzocht en beschreven.

‘Vreemdelingen in de Westhoek tijdens de Grote Oorlog’ werd op 21 september 2013 voorgesteld in Veurne. Hier hebben veel van deze volkeren elkaar ontmoet tijdens WO I. De voorstelling van het boek vond plaats in de Albertzaal, het tijdelijke hoofdkwartier van het Belgisch leger tijdens WO I.

Technische gegevens:
  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789461360342
  • Type: Hardback
  • Pagina's: 214
  • Publicatiedatum: 21/09/2013
  • Prijs: 29.00 EUR
  • Uitgever: Groeninghe Uitgeverij

Gepubliceerd op 25/10/2013.