Oorlog en trauma
In Flanders Fields Museum | Museum Dr. Guislain
Oorlog en trauma
Het boek bij de dubbelexpo in Museum Dr. Guislain en In Flanders Fields Museum

Hoe verzorgde men de gewonde soldaten aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog? Wie deed dat? Hoe evacueerde men de slachtoffers? Wat gebeurde er met soldaten met shellshock? Waren het lafaards, mannelijke hysterici, of waren ze echt getraumatiseerd?

Aan de vooravond van de grote herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog maakt Oorlog & trauma duidelijk dat ook honderd jaar later de aandacht naar het lot van de mensen moet uitgaan.

Bij de aanvang van de Eerste Wereldoorlog was geen enkel Europees leger klaar om het grote aantal slachtoffers op te vangen en menswaardig te behandelen. De vuurkracht van de legers werd opgedreven, de verdediging werd versterkt, maar de zorg om de slachtoffers bleef ver achterophinken. Filantropie, privé-initiatief en heroïsche inzet van vele enkelingen moesten het falen van de krijgsgeneeskunde opvangen. Naarmate de oorlog vorderde, evolueerde ook de medische zorg en werden de organisatie en opvang beter. De grootste doorbraak was echter de erkenning, zij het schoorvoetend, van het psychische trauma als gevolg van de oorlog.

Veel soldaten waren slachtoffer van bizar, angstig en gestoord gedrag, en sommigen spraken van shellshock. De legerleiding aarzelde: waren ze echt getraumatiseerd of waren het gewoon lafaards, die zo probeerden van het zeer angstwekkende front weg te blijven? Terwijl men in het begin van de twintigste eeuw focuste op de shock zelf wordt nu meer aandacht gevraagd voor de meest uiteenlopende stressreacties bij traumatische gebeurtenissen waaronder oorlog: ‘het posttraumatisch stresssyndroom’. Hoe kijken psychiaters, verslaggevers, kunstenaars en oorlogsfotografen naar oorlogsgeweld en psychisch leed nu?

Oorlog & trauma bevat een schat aan exclusief beeldmateriaal. Internationale specialisten uit de verschillende domeinen die betrokken zijn bij ‘oorlog’ en ‘trauma’ schreven korte, toegankelijke essays over deze beklijvende materie.

Het boek bij de gelijknamige dubbeltentoonstelling in Museum Dr. Guislain (Gent) en In Flanders Fields Museum (Ieper) van 1 november 2013 tot
30 juni 2014.

Technische gegevens
  • Oorlog & trauma (enkel nog bij de boekhandel verkrijgbaar)
  • Museum Dr. Guislain en In Flanders Fields Museum
  • Prijs: € 29,95 (incl. verzendingskosten)
  • 26 x 21 cm
  • 192 bladzijden
  • Gedrukt in quadri
  • Integraalband
  • ISBN 978 90 9137 662 7
  • Uitgeverij Kannibaal

Gepubliceerd 22/11/2013.