Klokje na 90 jaar weer terecht
05 augustus 2004 - Ieper - Bron: Het Nieuwsblad
Grootvader Bretoense vrouw redde klok in 1915 van vernieling

IEPER - Marylise François uit het Bretoense Saint-Brieuc was dinsdag op bezoek in het In Flanders Fields Museum (IFFM) in Ieper. Ze had een bijzonder geschenk bij: een oude klok, die haar grootvader in 1915 als souvenir had meegenomen uit Ieper en zo gered heeft van de vernieling.

De oude klok die Marylise François dinsdagnamiddag bij had, is het klokje dat wellicht bij de deur van de sacristie van een Ieperse kapel heeft gehangen vóór de Grote Wereldoorlog.

,,Haar grootvader was luitenant Le Bonhomme. Het was zijn expliciete wens dat deze klok naar Ieper zou terugkeren. Dat vertelde hij kort na de oorlog aan zijn vrouw en zijn toen 7-jarig zoontje. Zij hebben hierover ooit een brief geschreven naar het Ieperse stadsbestuur, maar die is blijkbaar verloren geraakt. Zijn kleindochter heeft die wens nu gerealiseerd, bijna 90 jaar na datum'', zegt Dominiek Dendooven van het IFFM.

Eerste gasaanval

,,De schenking is zeer interessant omdat luitenant Le Bonhomme deel uitmaakte van de Bretoense eenheden die de eerste slachtoffers werden van de eerste gasaanval bij Boezinge op 22 april 1915. Hij heeft daarover ook een manuscript nagelaten, dat ook in ons bezit is. Het is trouwens ten gevolge van die gasaanval dat hij ziek geworden is. Kort na de oorlog, in 1919, is hij overleden'', aldus Dominiek Dendooven.

Het klokje werd overhandigd aan schepen Pieter Vandenberghe, die momenteel dienstdoend burgemeester is bij afwezigheid van burgemeester Luc Dehaene. Het kleinood krijgt nu een plekje in het museum. Het zal centraal staan bij een tijdelijke tentoonstelling naar aanleiding van de eerste gasaanval, waarvan de 90ste verjaardag volgend jaar herdacht wordt.

door Piet LESAGE