Sommige bommen liggen op hoogte van zandkasteel
24 November 2004
- De Panne
- Bron: Het Nieuwsblad
WESTKUST - ,,Dit springtuig is een bom uit de Eerste Wereldoorlog, van rond 1916, met zowel vooraan als achteraan een ontsteking. Het strand van Raversijde is nochtans al eerder 'gecleard'. Toch vonden we hier drie grote bommen, amper dieper dan de gracht die een kind rond een zandkasteel graaft'', stelt ingenieur Guido Vanbesien.
De ingenieur van de firma Braet uit Nieuwpoort is de jongste jaren gegroeid tot een kenner van oorlogstuigen. Elk winterhalfjaar leidt hij de werken op de stranden, waarbij alles wat daar niet hoort uit het zandstrand wordt gehaald. ,,Momenteel werken we de kust van Oostende af. We dachten, na onze detectie, amper wat aan te treffen in de zone voor Raversijde-Mariakerke. Maar de jongste dagen blijkt het tegendeel'', zegt Guido Vanbesien.
,,We hebben drie zware bommen gevonden, waarvan de huidige wel de meest merkwaardige is. Wellicht is het een vliegtuigbom van Britse makelij, die werd gedropt op de terugvlucht naar Engeland. De vliegtuigen vlogen toen zo laag mogelijk opdat de kanonnen van de bezetter ze niet snel zouden in het vizier krijgen. Toen ze de kust bereikten, dropten ze alle onnodige ballast om met de weinige resterende brandstof toch het Kanaal over te kunnen. Dit soort bommen wordt op scherp gezet door een rotor op de staart. Naarmate die draaide, werd het springtuig geactiveerd. Doordat ze hier zo laag vlogen, zijn meer dan tien procent van de bommen nooit ontploft'', gaat Guido Vanbesien verder.
Duizenden springtuigen
,,We hebben nog jaren werk, want per jaar ruimen we amper één kilometer strand langs de hele kust. In wat rest liggen nog duizenden springtuigen uit beide wereldoorlogen'', aldus de ingenieur. ,,De kust is 65 kilometer lang en jaarlijks maken we amper 1 kilometer bommenvrij. We hebben dus wel nog een paar jaar werk'', aldus de ingenieur.
,,De huidige campagne voor Oostende loopt op zijn einde. Duidelijk is dat de kant van Mariakerke nog een vervolg moet krijgen. Maar volgende maand starten we in De Panne. Daarna volgt wellicht Koksijde en dienen we ook in Bredene nog heel wat springtuigen uit het zand te halen. Het strand van Bredene ligt werkelijk bezaaid met grote bommen. Of dat acuut gevaarlijk is? Zonder paniek te willen zaaien, moet ik benadrukken dat dit soort dingen niet op het strand thuishoort. Dit soort dingen op zandkasteeldiepte is evident nooit zonder gevaar'', aldus nog ingenieur Vanbesien.
(YNG)