Topacteurs voor Iers-Iepers toneelstuk
24 februari 2007 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Op 16 en 17 juni 2007 krijgt Ieper de primeur van de vastelandcreatie, “Walking the Road”, een theaterstuk in één bedrijf van de Ierse succesauteur Dermot Bolger.

Het stuk handelt over het leven en de dood van de Ierse dichter en soldaat Francis Ledwidge, die op 31 juli 1917 sneuvelde aan de Carrefour des Roses in Boezinge. Het stuk werd in opdracht van het In Flanders Fields Museum geschreven en wordt ook door het IFFM gecoproduceerd. Het is voor het eerst dat een theaterstuk over Ledwidge tot stand komt.

“Walking the Road” is een creatie van Axis Theatre in Ballymun (Noord-Dublin) in een regie van Ray Yeates en komt na enkele voorstellingen in juni naar Ieper. Daarna keert het theaterstuk terug voor een tiendaagse in het legendarische Bewley’s Theatre Café in Grafton Street in hartje Dublin. De Ieperse vertoningen in de stadsschouwburg zijn voorzien van Nederlandse boventiteling (in een vertaling van Wim Chielens).

Fameus duo

De lezingen van de tekst beginnen eind deze week met twee Ierse steracteurs. Don Wycherly speelt de rol van Frank (Francis Ledwidge). Hij is in de Angelsaksische wereld absoluut geen onbekende meer. Hij speelde al vele rollen in het klassieke Ierse theater (zoals Abbey Theatre), maar ook in de Londense West End. Hij werd evenwel beroemd met zijn rol als Fr Aidan in de Brits/Ierse TV-serie Ballykissangel (BBC, 2003-2005) en in de dubbele TV-film Showbands (RTE, 2005). Momenteel is hij aan het werk in het vierde seizoen van Batchelor’s Walk (RTE, 2006-2007). In de film werd hij ondermeer opgemerkt aan de zijde van Cate Blanchet in Veronica Guerin (2003).

Aaron Monaghan speelt de rol van The Companion (de eeuwige metgezel van Ledwidge die vaak van identiteit wisselt). Deze jonge acteur brak door in DruidSynge, de reeks die het toonaangevende Druid Theatre uit Galway in 2005 en 2006 wijdde aan de zes stukken van de Ierse toneelauteur J.M.Synge (1871-1909). Monaghan speelde er ondermeer de hoofdrol in de donkere komedie “The Playboy of the Western World”, waarvoor hij zelfs in New York omstandig werd geprezen.

Monumentje

Met de casting van deze twee steracteurs wil Axis Theatre niets aan het toeval overlaten. Wycherley, Monaghan én de enorm sensibele regisseur Ray Yeates moeten er garant voor staan dat de superbe tekst van Bolger over Ledwidge écht tot leven komt. Yeates die al vorig jaar in juni in Ieper op bezoek kwam, zegt: “Ik hou van de wijze waarop jullie onze, nee, deze gedeelde geschiedenis in ere houden. Het is, net als bij ons, geen dode materie uit het verleden, maar iets met een betekenis voor vandaag. Ik zou willen dat deze productie een belevenis wordt, zowel voor de bevolking van Ballymun en Ierland, als voor de bevolking van Boezinge, Ieper en Vlaanderen.”

In 1998 was Dermot Bolger al te gast in Ieper, toen hij op 31 juli, de verjaardag van het overlijden van Ledwidge, in naam van de schrijvers van Ierland, en samen met Joe Ledwidge, neef van de dichter, het kleine monumentje langs de Poezelstraat onthulde. Het monumentje in “Flemish Bond” (Vlaams baksteenverband) geeft de precieze plaats aan waar Ledwidge, samen met vijf makkers, werd gedood door een inslaande granaat in de late namiddag van 31 juli 1917. De zes werden samen begraven in de krater die de granaat in hun midden had geslagen. Na de oorlog werden de lichamen overgebracht naar het Artillery Wood Cemetery, iets verder langs de Poezelstraat (Ledwidges graf is het vijfde in Rij B van Vak II). Sinds 1998 kan het monumentje op een aldoor groeiende belangstelling rekenen. Op 5 juni 2005 bracht de Ierse presidente Mary MacAleese een privé-bezoek aan het monument en legde bloemen aan het graf.

Opknapbeurt

Het monument ligt langs het fietspad op de bedding van de oude spoorweg naar Torhout. Sinds enkele jaren heet het stuk van aan het kanaal Ieper-IJzer tot aan de Poezelstraat, passend het Ledwidgepad. Op de plexiplaten op het monument staat bovenaan een foto van de onfortuinlijke dichter en de aanhef van