WOI “Battle Bus’ tentoongesteld in Poperinge, Ieper en Zonnebeke
16 September 2014 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Het London Transport Museum heeft een authentieke Londense 1914 B-type bus omgevormd tot een WOI “Battle Bus”. Deze bus zal worden tentoongesteld op de Neermarkt (vlak voor de ingang van Toerisme Ieper) op zaterdag 20 september a.s. van 9.30 u. tot 19.30 u. De dag voordien is de bus in Poperinge en de dag erna in Zonnebeke te zien.

De Londense bussen speelden een belangrijke rol voor het troepentransport in de Eerste Wereldoorlog. Meer dan duizend dergelijke bussen brachten in opdracht van het Britse Oorlogsdepartement troepen naar het front in België en Frankrijk. De chauffeurs waren meestal dezelfde die met de bussen reden in Londen. De bussen werden kaki geverfd en omgevormd tot ‘Battle Buses’. Sommige werden omgebouwd tot vrachtwagen. Andere deden dienst als ambulance of zelfs als mobiel duivenhok. De meeste werden echter uitgerust met beschermende platen en gebruikt voor het transport van troepen naar de frontlinie. Ze reden meestal in konvooien van soms meer dan 70 voertuigen.



De Battle Bus die naar Ieper komt begon als bus B2737 van de London General Omnibus Company. Vanaf 1914 reed hij diensten op lijn 9, langs Londense trekpleisters als Piccadilly Circus en de Royal Albert Hall. Toen de oorlog uitbrak werd hij naar het front gestuurd met 1.000 andere bussen, samen goed voor bijna één derde van de Londense vloot. De Battle Bus reist samen met een tentoonstellingsvoertuig, waarin de bezoeker het boeiende verhaal van deze bussen kan ontdekken. Een uitgebreide tentoonstelling over dit thema, met als titel ‘Goodbye Piccadilly – from Home Front to Western Front’, is te zien in het London Transport Museum tot maart 2015.

De restauratie van deze bus nam 5 jaar in beslag en kostte aan het London Transport Museum 250.000 Pond.

Praktisch: zaterdag 20 september 2014 van 9.30 tot 19.30 uur – Neermarkt Ieper.
Om 20.00 u. is de Battle Bus aanwezig bij de dagelijkse Last Post aan de Menenpoort.