Franse Marine kiest de Slag om de Diksmuide 1914 om de Franse gesneuvelden in ons land te herdenken
03 oktober 2014 - Diksmuide - Bron: Stad Diksmuide
Herdenkingsproject ‘van Schelde naar IJzer’ krijgt extra dimensie dankzij komst Franse ‘BPC Dixmude’ naar Zeebrugge

In het kader van 100 jaar Groote Oorlog herdenkt de Franse Marine (i.s.m. la Mission du Centenaire) van 6 tot 19 oktober 2014 de Slag om Diksmuide. Gelijklopend is er het initiatief van de Koninklijke Vereniging Mars en Mercurius die met z’n herinneringsproject in de voetsporen van de Franse marinefuseliers treedt.

De slag om Diksmuide

Tijdens de Slag aan de IJzer (oktober-november 1914) had het Belgische leger zich opgesteld aan de IJzer, van de zee tot aan het kanaal IJzer-Ieper. De Belgische getalsterkte bedroeg zowat 75.000 manschappen, waaronder 52.000 infanteristen en 5.000 cavaleristen. Deze manschappen werden in Diksmuide bijgestaan door 6.500 Franse marinefuseliers onder het bevel van Admiraal Pierre Ronarc’h. Van 16 oktober tot 14 november 1914 bleven zij in hun stelling tot de geallieerde troepen zich achter de IJzer hadden teruggetrokken en hun stellingen hadden ingenomen. Met de verdediging van de stad Diksmuide verloren de Franse marinefuseliers circa 3.000 mannen waarvan 510 gesneuvelden, 1.934 gewonden en 698 krijgsgevangenen.

De marinefuseliers lieten zich opmerken door hun dapperheid en toewijding tijdens deze gevechten. De zin ‘sacrifiez vous tenez’ dateert uit die tijd en deze gevechten. Op vandaag gebruikt de Franse Marine deze slagzin nog steeds, uit eerbetoon.

De mate van engagement en toewijding die de marinefuseliers toen aan de dag legden is op vandaag nog steeds het toonbeeld en de inspiratiebron voor de bemanning van de Franse Marine en in het bijzonder voor de marinefuseliers en -commando’s. Het eerbetoon aan deze moedige en toegewijde marinefuseliers van weleer werd nog eens kracht bijgezet toen één van de jongste commandoschepen de naam ‘Dixmude’ kreeg.

Het vaandel van het 1e regiment van de marinefuseliers werd in 1915 teruggebracht naar de brigade en vormt de historische verbinding tussen de Franse gemeenten Ploemeur (jumelagegemeente van Diksmuide), Lorient, Lanaster en Brest en de Belgische gemeenten Zeebrugge, Melle en Diksmuide. De herdenking van de Franse Marine bestaat uit een reeks van tussenlandingen in deze betrokken steden, herdenkingsceremonieën, conferenties en een tentoonstelling. Lorient van 6 tot 8 augustus, Zeebrugge & Diksmuide van 10 tot 12 oktober en Brest van 17 tot 19 oktober.
“Als stadsbestuur zijn we enorm vereerd dat de Franse Marine zoveel aandacht en middelen inzet om de Marinefuseliers te herdenken. Diksmuide is voor de Franse marine een zeer symbolische plaats en dat schept meteen een speciale band. Het is zeker niet overdreven te zeggen dat Diksmuide voor de Fransen is wat Ieper voor de Engelsen betekent.” aldus de Diksmuidse burgemeester Lies Laridon.
 
Franse ‘doopplechtigheid’ voor het eerst buiten Frankrijk

Op zondag 12 oktober 2014 vindt in Diksmuide de grote Belgisch-Franse herdenkingsplechtigheid plaats. Dit gebeurt in aanwezigheid van Z.K.H. Prins Laurent. De ruim 200 bemanningsleden van de BPC Dixmude zullen die dag samen met heel wat prominenten hun eer betonen voor de Franse Marinefuseliers die honderd jaar terug mee streden in de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder aan deze herdenkingsplechtigheid is dat een vijftigtal leerlingen van de Franse marine net dan ook hun ‘doopplechtigheid’ krijgen. Deze ceremonie betekent de overgang van ‘leerling’ naar echte marinier. Voor het eerst ooit gebeurt zo’n ceremonie buiten de grenzen van Frankrijk.

BPC Dixmude, commandoschip van de Franse Marine

Naast ‘Mistral’ en ‘Tonnerre’, is le Dixmude de jongste BPC van de Franse Marine. Een BPC is een ‘Bâtiment de Projection et de Commandement’, een schip waarmee militair materiaal overgebracht wordt naar interventiegebieden en van waaruit van op zee militaire operaties kunnen geleid worden. Zo werd de Dixmude’ o.a. ingezet ter gelegenheid van het conflict te Mali.De ‘Dixmude’ is gebouwd op de scheepswerf van St-Nazaire, werd in 2012 te water gelaten en ligt momenteel aangemeerd in de militaire haven van Toulon in Zuid-Frankrijk. Zo’n BPC is 199 meter lang en 32 meter breed en telt 10 verdiepingen. Er kunnen 6 helikopters tegelijk op landen. Er zijn permanent een 200-tal personeelsleden aan boord. Bij interventies kunnen er 600 manschappen gedurende een maand volledig autonoom (dus los van enig contact met land) werken. Alles is er dan ook voorzien: keuken, slaapplaatsen, sanitair, waterzuivering, verbrandingsoven, tot zelfs een volledig uitgerust ziekenhuis, funerarium,…

BPC Dixmude open voor het brede publiek

Op zaterdag 11 oktober 2014 houdt BPC Dixmude van 9 tot 12 uur ‘open schip dag’. Laat je verbazen door dit indrukwekkende tweehonderd meter lange schip. Ontdek hoe tot 600 bemanningsleden gedurende één maand autonoom kunnen leven. Wandel op het platform waar tot zes helikopters gelijktijdig kunnen landen, zie hoe de amfibievoertuigen aan boord komen en zoveel meer.

BPC Dixmude ligt aangemeerd aan de Zweedse kaai (Graaf Jansdijk, 8380 Zeebrugge).