Herdenking Kapitein Fremault te Pollinkhove
03 October 2014 - Pollinkhove - Bron: Leon De Winter
Het Koninklijk Fonds voor Sociale Solidariteit bij de Politiediensten vzw - Comité 7 oktober en het stadsbestuur Lo-Reninge organiseren naar aanleiding van de herdenking 100 jaar “Gevecht aan de Edemolen” een herdenkingsplechtigheid te Pollinkhove.
 
Op zondag 5 oktober 2014 wordt eer en hulde gebracht aan Kapitein Camiel Fremault. Hij is te Pollinkhove op 24 december 1873 geboren. Hij sneuvelt op 7 oktober 1914 aan de Edemolen te Nazareth te midden van zijn manschappen. Op 8 oktober wordt hij onder massale belangstelling, samen met de tien andere gesneuvelden van het “Gevecht aan de Edemolen” begraven op het kerkhof van Nazareth. Het herbegraven van het stoffelijk overschot van Kapitein Fremault had plaats op 24 juli 1923 om 09.30 uur te Pollinkhove.
 
“Het gevecht aan de Edemolen”

 
Op 6 oktober 1914 werd een sterke vijandelijke colonne gesignaleerd rond Kortrijk. Ze had opdracht de lijn Deinze-Torhout te verkennen en de spoorwegen uit Gent naar Kortrijk en Oudenaarde buiten gebruik te stellen.
 
Commandant Puck Chaudoir, bevelvoerder over de bereden Burgerwacht uit Luik en die in de vroege morgen van 7 oktober 1914 op verkenning was uitgetrokken, had bewuste vijandelijke colonne die, zich in Noordelijke richting verplaatste, rond Wortegem opgemerkt. Te Lozer ontmoette hij Kapitein Fremault, met zijn peloton wielrijders, eveneens op verkenning. Zij stelden gezamenlijk een actieplan op met het doel de vijandelijke opmars zo veel mogelijk te remmen.
 
In de late voormiddag hoort Kapitein Fremault schoten in de omgeving van de Edemolen. Hij vermoedt dat Commandant Chaudoir er in gevaar is en snelt hem ter hulp. Chaudoir is echter al vertrokken en Kapitein Fremault valt er samen met zijn manschappen in een hinderlaag. Een hevig vuurgevecht barst los.
 
Op het Veld van eer sneuvelt Kapitein Fremault samen met vijf van zijn Rijkswachters en vijf soldaten van het Vrijwilligerskorps, behorende tot het 5 Linie Regiment.
 
Programma van de herdenking op zondag 5 oktober 2014
  • Vanaf 09.30 uur worden genodigden en sympathisanten ontvangen te Pollinkhove (Dorp).
  • Om 10.00 uur wordt een misviering opgedragen door E.H. Essel, Ere-deken van Veurne, in de kerk van Pollinkhove.
  • Daarna zijn er enkele toespraken en wordt er een bloemenhulde gebracht aan het graf van Kapitein Fremault. 
De herdenking staat in het teken van de honderdste verjaardag van het “Gevecht aan de Edemolen”. Bij dit gevecht sneuvelden de Rijkswachters: Kapitein Fremault en vijf van zijn manschappen De Bruycker, De Cock, Van Oost, Verschraegen en Vandenbulcke, alsook de leden van het Vrijwilligerskorps (5 Linieregiment) Blieck, Danniels, De Clercq, Herman en Peetermans. Samen met hen gedenken wij eveneens alle Rijkswachters en Politiemensen die hun leven lieten in de uitvoering van hun dienst.
 
Met deze plechtige herdenking wordt terug aangeknoopt met een jarenlange traditie. 7 oktober was immers het feest van de Rijkswacht en werd elk jaar rond deze periode een plechtigheid georganiseerd te Pollinkhove.