Plechtigheid voor soldaat Fernand Malemprée
11 april 2016 - Esen - Bron: Stad Diksmuide
Op donderdag 21.04.2016 wordt om 10.45 uur bij de kapel in Esen een plechtigheid gehouden voor soldaat Fernand Malemprée.

Fernand Malemprée sneuvelde bij de kapel in Esen enkele dagen voor ook Peter Kollwitz er het leven liet en op dezelfde dag als het drama van Esen, waarbij heel wat burgers omkwamen, namelijk 20.10.1914.
 
Zijn ouders zochten na de oorlog met paard en kar hun enige zoon (ze hadden wel nog vier dochters) maar vonden hem nooit meer terug.
Nu 100 jaar later werd zijn stoffelijk overschot eindelijk terug gevonden. Het ligt begraven in een privétuin bij de kapel van Esen (kapel OLV ter Hulpe, Esenweg 104). Een opgraving is onmogelijk omdat de familie hiertoe niet de noodzakelijke toelatingen verkreeg, daarom zal er een gedenkteken bij de kapel worden geplaatst. Dit gedenkteken werd ons bezorgd door de gemeente Comblain-au-Pont in Wallonië waar soldaat Malemprée vandaan kwam. Het is dus zeker geen Franse soldaat zoals in het artikel van de KvWVl stond, maar een Belgische (Waalse) soldaat. Het monumentje wordt eerstdaags bij de kapel in Esen neergepoot, waarna vervolgens op 21.04.2016 om 11u een plechtigheid zal worden gehouden. 

Op deze plechtigheid zullen aanwezig zijn: burgemeester van Diksmuide Lies Laridon en eventuele leden van het CBS van Diksmuide, burgemeester van Comblain-au-Pont Jean-Christophe Henon ( tevens een ver familielid van soldaat Malemprée), het CBS van Comblain-au-Pont, de familieleden van de gesneuvelde soldaat, vaderlandslievende verenigingen,…
 
Het verloop van de plechtigheid ziet er ongeveer als volgt uit: 
  • 10.45u: Aankomst van de genodigden
  • 11.00u: Toespraak door Lies Laridon, burgemeester Diksmuide
  • 11.05u: Toespraak door Jean-Christophe Henon, burgemeester Comblain-au-Pont
  • 11.10u: Toespraak door familielid en/of door de vinder van het stoffelijk overschot
  • 11.15u: Kransneerlegging
  • 11.20u: Last Post