Elverdinge: Bericht aan de Bevolking #05
25 August 2016 - Elverdinge - Bron: Geert Morlion
Zaterdag 10 september 2016

Voor de provinciale eeuwherdenking GoneWest organiseert het In Flanders Fields Museum een reeks vertelconcerten die telkens per plakbrief worden aangekondigd als een Bericht aan de Bevolking. Die vertelconcerten zijn niet bedoeld voor een toeristisch publiek, maar voor de streekbewoners. De inhoud van elk concert wordt geput uit lokale geschiedenissen, en lokale partners worden aan boord gehesen om voor, achter en op het podium mee te werken aan de voorbereiding, de organisatie en de uitvoering.

De voorbije concerten vonden plaats in Ledegem (19 oktober 2014), Waregem (29 november 2014), Poperinge (25 en 26 april 2015) en Boezinge (24 mei 2015). Dit jaar, op zaterdag 10 september 2016, vormt Elverdinge de thuisbasis voor het vijfde Bericht aan de Bevolking.

Elverdinge tijdens de Grote Oorlog

Een zoektocht naar de lokale geschiedenis van Elverdinge leidde heel snel naar de figuur van Constant Tamboryn. In 1908 publiceerde hij zijn Geschiedenis van Elverdinghe. Veertien jaar daarvoor was hij in het dorp aangesteld als hoofdonderwijzer; zes jaar daarna brak de Grote Oorlog uit. Toen Paul Tamboryn het heemkundige werk van zijn intussen overleden vader in 1929 liet herdrukken, voegde hij er ook een verslag van de oorlogsjaren aan toe. Zo raakten ook de eigen lotgevallen van het gezin van meester Tamboryn te boek gesteld.

Voor de voorbereiding van dit concert zocht en vond het In Flanders Fields museum contact met de familie Tamboryn. Dat leverde een mooie verzameling documenten op: een dagboekje van dochter Paula, paperassen van de vlucht en het verblijf in Frankrijk, briefwisseling met onderpastoor Storme en graaf de Laubespin, post van moeder Juliette aan haar zoon (Paul werd in 1916 opgeroepen om soldaat te worden), enzovoort. Uit al dit nooit eerder gepubliceerde materiaal kon de leidraad van het vertelconcert worden gesponnen en verweven met verscheidene andere gebeurtenissen in het dorp. Zo vertelt het concert óók over brancardiers die vóór de oorlog muzikant waren, en over mijnwerkers die door de oorlog soldaat werden gemaakt. Over een fietsongeval, een zetel, een boom en een tuinman. Over heel kleine dingen die van die oorlog een onwaarschijnlijk Grote Oorlog maakten, en die elke oorlog sindsdien aanklagen.

Concert

De vertelde fragmenten worden afgewisseld met passende liedjes, die de verhalen inkleuren, of uit hun historische context losmaken en voor mensen vandaag weer herkenbaar maken en betekenis geven. De muzikale uitvoering is in handen van het ensemble "Kotjesvolk" (Trui Chielens, Kurt Grillet, Wim Chielens, Dries Chaerle). Voor dit Elverdingse concert krijgen zij versterking van Ans Maertens (viool), Karl Vanneste (piano), Dirk Busschaert, Jeroen Busschaert, en Thomas Merlevede (euphonium), terwijl het zesde leerjaar van juf Tille Verstraete aantreedt als kinderkoortje. Een rijk gevulde bezetting, voor een zorgvuldig bijeengezocht repertoire.

Praktisch

De organisatie van het concert is in handen van de lokale afdelingen van KVLV Elverdinge Davidsfonds Elverdinge en Davidsfonds Boezinge. Inschrijven kan via g.morlion@telenet.be (057/422811) of vanwalleghem.paul@telenet.be (0472/269262). In voorverkoop kost een kaartje 6 euro, aan de deur 8 euro. Tot 18 jaar is de inkom gratis. Het concert start om 20 uur, en vindt plaats op de hoeve Van Walleghem, Steentjemolenstraat 13. Er is parkeergelegenheid in de straat (éénrichtingsverkeer van Elverdinge naar Poperinge); de hoeve ligt daarna op ca 700m wandelafstand. Wie met de fiets komt, rijdt tot op het erf. Voor wie moeilijk stapt, is er een pendeldienst.