De ZIJkant van de oorlog: Beklijvende getuigenis van journaliste Joanie de Rijke
19 November 2016 - Koekelare - Bron: Dienst Toerisme
Straffe Nederlandse journaliste brengt beklijvende getuigenis in Koekelare voor ‘ZIJkant van de oorlog’
Joanie de Rijke deelt ervaringen als oorlogsverslaggever


 
In het kader van het project 'De ZIJkant van de oorlog', waar sterke vrouwen uit de Eerste Wereldoorlog belicht worden, geeft Joanie de Rijke als ambassadrice op woensdag 23 november een boeiende lezing in De Balluchon in Koekelare. Deze straffe dame heeft al heel wat meegemaakt en komt haar ervaringen delen. Nadien is het mogelijk om de tentoonstelling ‘De ZIJkant van de oorlog’ in het Käthe Kollwitz Museum, met het werk van de gelijknamige Duitse kunstenares, te bezoeken.

Joanie is freelancejournaliste en schrijft onder andere voor het weekblad Knack. Als reporter trekt ze vaak naar het Midden-Oosten, de Balkan en Centraal-Azië. Tijdens deze reizen komt ze op plaatsen waar de meesten van ons het liefst wegblijven. Intussen bezocht ze al heel wat oorlogszones, maar in 2008 loopt het serieus mis wanneer ze in Afghanistan wordt ontvoerd door de Taliban. Zes dagen lang strijdt ze moedig voor haar leven, tot de vrijlating volgt. Bij thuiskomst schrijft ze een boek over haar ervaring. Daarnaast schreef ze ook een succesvol boek over terrorisme in Pakistan.

Aangrijpende verhalen uit de wereld

Tijdens de museumnocturne van 23 november brengt Joanie de Rijke een boeiende lezing over haar ervaringen als verslaggever in Syrië, Irak, Afghanistan, Pakistan, Libië, Oekraïne en andere landen waar het brandt. Met name over hoe vrouwen met oorlog en onrecht omgaan. Over moeders die een hele nacht in de broodlijn staan voor de bakker in Aleppo om hun kinderen eten te kunnen geven, met het risico elk moment gebombardeerd te worden. Over door hun man verminkte vrouwen in Pakistan die vrede vinden in een schoonheidssalon waar ze andere vrouwen helpen mooi te maken. En zo zijn er talloze verhalen. Je hoort ze tijdens de lezingen van Joanie.

Na de lezing wordt er een drankje aangeboden en is het mogelijk om de tentoonstelling over Käthe Kollwitz, met een dertigtal etsen die dieper ingaan op zowel de persoon als de vrouwelijke kunstenares, te bezoeken.

Opgelet, plaatsen zijn beperkt. Op voorhand reserveren is sterk aangeraden!
 
Praktische informatie