Duitse expo voor 10 jaar Käthe Kollwitz Museum
24 May 2024 - Koekelare - Bron: Culruut en Toerisme Koekelare
Vanaf 18 mei 2024 komen 5 Duitse kunstenaars in Koekelare hun visie voorstellen op het nog altijd verwoeste WOI-landschap rond Verdun. Een boeiende en relevante expo in het kader van het Westtoer-themajaar 'Landscapes' en '10 jaar Käthe Kollwitz Museum', die meteen ook de link legt naar de oorlogsconflicten die momenteel wereldwijd woeden.


 
De achtergebleven oorlogssporen in het landschap rond Verdun blijven kunstenaars inspireren. “Deze tentoonstelling ‘Das Ende der Mythen. Feldstudie Verdun’ is in Duitsland opgezet voor de honderdste verjaardag van het einde van WOI en komt nu naar Koekelare”, vertelt Diensthoofd Cultuur & Toerisme Franky Vantyghem. “Het contact liep via de Vlaams-Duitse kunstenares Sabine Stein, die betrokken was bij een re-enactment van het Lange Max Museum en via cultuurraadslid Alex Haerens tot bij ons kwam. Het gaat om een samenwerking van Thomas Hadelich (grafiek), Friederike Nottrott (keramiek- en glasdesign), Bernd Papke (schilderkunst), Katrin Ruhnau (objecten en collages) en Chris Wohlfeld (fotografie). Dit werk heeft ergens met oorlog te maken, maar is verder ook poëtisch of overstijgt de originele wapenachtergrond.”
 
Nooit meer… of ‘Weer’ oorlog?
 
Er is ook een link met de affiche voor de ‘Socialistische Arbeidersjeugd’ in Leipzig die Käthe Kollwitz creëerde en waarschijnlijk de bekendste Duitse anti-oorlogsaffiche tot nu toe is. Een jongeman schreeuwt hartstochtelijk de leuze: ‘Nooit meer oorlog!’


 
Jessy Salenbien, schepen van cultuur Koekelare, licht toe: “Helaas moeten we opnieuw een vraagteken plaatsen bij de ‘Nooit’. Met de huidige situatie in onder meer Gaza en Oekraïne is oorlog terug in ons leven en moeten wij als maatschappij opnieuw werk maken van vrede, empathie en liefde voor elkaar. Deze tentoonstelling wil daar expliciet toe bijdragen. Het werk van Käthe Kollwitz werd recent tweemaal erkend als universeel anti-oorlogssymbool. Eerst werd haar werk ‘Treurend ouderpaar’ opgenomen in de Canon van Vlaanderen, waarna de Duitse Militaire Begraafplaats in Vladslo als geheel werd erkend als Unesco werelderfgoed, samen met 138 andere begraafplaatsen en sites uit Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. We hopen dat dit alles mag bijdragen aan de strijd voor vrede, die ondanks alle inspanningen duidelijk nog lang niet gestreden is.”
 
Daarnaast lopen ook de belevingstochten ‘Het Lint’ en ‘Onzichtbaar Landschap’ verder en volgt in augustus 2024 de theaterwandeling ‘Vaderland, Moedertaal’ als apotheose op een inhoudelijk sterk, en ook succesvol themajaar. Je verneemt er alles over in het museum en bij de Dienst Toerisme in Cc De Brouwerij, Sint-Maartensplein 15B in Koekelare.
 
De tentoonstelling ‘Das Ende der Mythen’ loopt tot en met zondag 22 september 2024 tijdens de reguliere openingsuren van het museum. De verlaagde toegangsprijs bedraagt 3 euro voor museumbezoek inclusief expo (gratis voor inwoners van Koekelare).
 
Meer info is te vinden op www.koekelare.be/tentoonstelling-kollwitz-museum