Lange Max Museum pakt tijdens Open Monumentendag uit met een groot aanbod
25 August 2021 - Koekelare - Bron: Gerdi Staelens
Ter gelegenheid van Open Monumentendag, op zondag 12 september 2021, slaan Lange Max vzw en Spaenhiers vzw terug de handen in elkaar.
Met een team van 10 gidsen zullen zij samen over drie lopende onderwerpen tekst en uitleg geven.Zo heeft de Europese Unie 2021 uitgeroepen tot het “Europees jaar van de spoorwegen”. De erfgoedcel van Ginter opteerde om dit jaar te werken rond het orgel en marktliederen. Westtoer blijft mensen inspireren om te genieten.

Rond de bedding van het voormalig kanon, Lange Max, zullen gidsen worden opgesteld die elk een thema zullen bespreken. De bezoekers kunnen vrij langs de gidsen wandelen en luisteren naar hun verhalen.

Het spoor wordt het hoofdonderwerp. Hierbij laten we het belang van het spoor tijdens de Eerste Wereldoorlog aan bod komen alsook de problemen er rond.    

Dat de Pommern-batterij nooit zou kunnen gebouwd worden zonder de aanwezigheid van het spoor zal extra in de verf worden gezet. Een attractie bij dit thema wordt een nieuwverworven, groot werktuig, dat we voor het eerst aan het grote publiek zullen tonen. “Wat het werktuig precies is, houden we nog als verrassing”, zegt Rudy Willaert. Hij wil enkel kwijt dat het werktuig op de valreep zal gerestaureerd zijn, waardoor we de werking ervan zullen kunnen tonen. Het toestel, aangedreven door een motor, blijkt alvast een spectaculaire beweging in de lucht te maken.

Bij het thema over orgels hebben we gekozen om niet alledaagse orgelklanken te laten horen vanuit de bedding van Lange Max. “Als we onze verbeelding wat laten werken kunnen we bij de diepe klanken het gedonder van het toenmalig kanon veronderstellen”, aldus Gerdi Staelens.

Het thema ‘genieten’ zal proeven worden van lokaal lekkers. Niemand beter dan buurman Noël Vandecasteele kan vertellen over het West-Vlaams rood ras. Zijn koeien lopen er in de weiden rondom de bedding.  Het rundsvlees zal er kunnen geproefd worden vanaf 11u00.  Hiervoor zal een kleine bijdrage gevraagd worden. Om de goede smaak nog beter tot zijn recht te laten komen, kan de portie gecombineerd worden met ons lokaal bier.

Kortom het Lange Max Museum gaat er prat op dat u tijdens Open Monumentendag bij hen enkele gevulde en boeiende uren kunt vertoeven. Dit aanbod is gratis. Het museum is toegankelijk tegen het gereduceerd tarief van € 4,-.

Het initiatief is een samenwerking tussen Lange Max vzw en Spaenhiers vzw met ondersteuning van de gemeente Koekelare. Voor het volledige programma verwijzen we naar de info van de gemeentelijke toeristische dienst.
 
Lange Max Museum, Clevenstraat 2, 8680 Koekelare, van 10u tot 18u.


Uitslag wedstrijd ijzersculptuur Gerrit Germonpré
 
Tijdens KoekelArt organiseerde het Lange Max Museum een wedstijd waarbij de hoogte van grootste ijzersculptuur van Gerrit Germonpré moest ingeschat worden.

De correcte hoogte van het kunstwerk was 6m 30cm. Zo’n 96 mensen hebben deelgenomen aan de wedstrijd, waarvan 9 mensen minder dan 10 cm fout waren.

Zowel Timo Le Goupil als Ronny Sanders benaderden de correcte hoogte tot op 7 mm. Op de schiftingsvraag wist Timo het gewicht van het betonnen voetstuk van 2280 kg, tot op 443 kg correct in te schatten. Daarmee is Timo Le Goupil de winnaar van de wedstrijd. De inschatting van Ronny weten we ook te waarderen.

Tijdens Open Monumentendag mogen beiden om 11u een prijs komen afhalen op de Lange Max site.

Meer info: www.langemaxmuseum.be