Fietsen langs markante wederopbouwverhalen in Koekelare
19 June 2020 - Koekelare - Bron: Toerisme Koekelare
FENIKSroute in Koekelare zet kleine verhalen en interessante weetjes centraal
 
Een fietsroute van zo'n 27 kilometer in Koekelare pakt uit met de kleine verhalen en interessante weetjes achter de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. Deze fietsroute kadert in het project FENIKS 2020, die ‘De Groote Wederopbouw’ belicht.

Koekelare lag tijdens de Eerste Wereldoorlog net buiten het front. Vier jaar lang zwaaide de Duitse Ortskommandant er de plak. De gemeente werd nooit ontruimd, maar toch moesten burgers zich plooien naar de Duitse normen. Het dagelijkse leven stond dan ook in het teken van de aanwezige bezetter. Er was een voortdurende beweging van en naar het front van mensen, goederen en informatie. Duitse soldaten waren hier ingekwartierd en rustten uit. Er stonden ook badinrichtingen ter beschikking. Gewonde soldaten kwamen weer op krachten in de veldhospitalen. Dit verhaal komt trouwens heel mooi in woord & beeld aan bod in het Lange Max Museum.
 
Kleine verhalen

Desalniettemin zijn er enkele locaties in Koekelare die een verband hebben met het ruimere wederopbouwverhaal. Alle locaties zijn via een route met elkaar verbonden, waardoor je met de fiets (of de auto) kennismaakt met interessante weetjes of de kleine verhalen achter de wederopbouw.
Om de route te volgen, kun je voor een stuk een beroep doen op het fietsknooppuntennetwerk. De brochure met routebeschrijving is gratis te verkrijgen bij de dienst toerisme & cultuur, het Lange Max Museum of te downloaden via www.toerismekoekelare.be.
 
Benieuwd naar meer wederopbouwverhalen in de Westhoek? Kijk dan zeker eens op de website www.feniks2020.be voor meer inspiratie en het volledige programma.
 
De fietsroute is een realisatie van de dienst toerisme & cultuur Koekelare i.s.m. voormalig archeoloog Marc Dewilde (ook vrijwilliger bij archeologisch-historische kring Spaenhiers) en de IOED Polderrand.