Voorstelling van WO I-kruisweg en boek in de Sint-Jacobskerk
07 February 2017
- Ieper
- Bron: Marc Dejonckheere
Vrijdagavond 10 maart 2017 om 19 uur in de Sint-Jacobskerk te Ieper
Marc Dejonckheere, lid van de Vrienden van het In Flanders Fields Museum (VIFF), lid van de Algemene Vergadering van de VIFF en redacteur van het VIFF-magazine, stelde op vraag van dekenij Ieper een Kruisweg samen aan de hand van personenverhalen uit de Eerste Wereldoorlog en historische foto’s.
Voor elk van de kruiswegstaties één passend historisch verhaal, van veroordeling tot graflegging.
Zijn zoektocht naar getuigenissen resulteerde in een gloednieuwe WO I-kruisweg bestaande uit 14 grote banners met een foto en citaat voor opstelling in de Sint-Jacobskerk én het begeleidende boek ‘Passie van Ieper. Kruisweg van lijden & hoop’. De mobiele opstelling kan ook andere kerken in de regio Ieper aandoen. Het boek vertelt 14 herkenbare historische verhalen van mannen en vrouwen, burgers en soldaten, vluchtelingen en slachtoffers, onschuldige kinderen … aangevuld met een proloog en een epiloog. Het zijn vertellingen van mensen uit Ieper, Zonnebeke, Heuvelland … die leden onder de oorlog, maar hun leven naderhand heropbouwden. Het boek toont ook enkele niet eerder gepubliceerde foto’s uit (familie)archieven.
‘Passie van Ieper’ bevat naast de historische verhalen nog een moderne kruisweg van Bernard Sercu uit Kemmel en begeleidende gedichten van Herman Vanderplaetse uit Ieper, die er een artistiek en meditatief geheel van maken. De Kruisweg en de bijbehorende publicatie vormen het eerste initiatief om van de Sint-Jacobskerk in Ieper een universele ‘Vredeskerk’ te maken.
Foto: zicht vanuit het gebombardeerde Bellewaerdestraatje (nu Harpestraat) in Ieper op de toegangspoort van het Sint-Vincentiuscollege,
met de gehavende toren van de Sint-Jacobskerk op de achtergrond. © Cadbury Research Library
Tijdens de Eerste Wereldoorlog gingen burgers en militairen door de hel van de Ypres Salient. Vandaag leven hun verhalen verder, niet alleen in brieven en dagboeken, maar evenzeer in de mondelinge overlevering van de families die naar Ieper terugkeerden. Hun vertellingen verdienen het om voortverteld te worden.
De 14 staties van de Kruisweg vormen het religieuze en cultuur-historische sjabloon voor evenveel ‘Ieperse’ verhalen uit de Eerste Wereldoorlog. Van veroordeling tot troost. Tegelijk schrijnend en weerbaar. Samen met de gedichten van Herman Vanderplaetse en de abstraherende Kruisweg van de Liefde van Bernard Sercu vormen ze de ‘Passie van Ieper’. Zo verlenen ze de Ieperse Sint-Jacobskerk de universele dimensie van ‘Vredeskerk’.
-----------------
We nodigen u graag uit op de opening van de tentoonstelling en de boekvoorstelling ‘Passie van Ieper’ op vrijdag 10 maart 2017 om 19 uur in de Sint-Jacobskerk Guido Gezelleplein, 8900 Ieper
Programma
- Welkom door Luc Vanryckeghem, voorzitter van kerkfabriek St.-Jacob
- Inleiding door Marc Dejonckheere over ‘Passie van Ieper’
- Mark Delrue over het werk van kunstenaar Bernard Sercu
- met aansluitend receptie
Inschrijven voor 6 maart 2017 via
vredeskerk@kerkinieper.be - Deze tentoonstelling loopt tot 30 juni 2017.
Werkgroep Sint-Jacobs Vredeskerk
Stef Deboutte, Marc Dejonckheere, Gaby Demeulenaere, Roland Hemeryck, Kris Lazeure, Mathias Parret, Bernard Sercu, Lutgart Verhelst