Vernield Frans monument wordt hersteld
26 May 2017 - Kemmel - Bron: Filip Van Loo
Op vrijdag 12 mei 2017 werd de obelisk ter nagedachtenis aan het ’32e division française, Wyschaete (sic) Kemmel 1914 1918, du canal de Charleroi à Dunkerque 1940′, getroffen door een blikseminslag. Het monument werd hierbij volledig vernield.



“Het monument werd inderdaad flink getroffen door een blikseminslag. Diezelfde morgen hadden we vergadering in Kemmel en hebben we nog over dat monument gesproken. Het was ongeveer 2 jaar geleden heel mooi hersteld en het werd door de landbouwer, die het stuk grond huurt, aangereden hierdoor was het schuin gezakt. De burgemeester vertelde toen dat dit zo vlug mogelijk zou worden hersteld. En ’s avonds werd het volledig vernield door die blikseminslag, raar maar waar. Diezelfde avond kregen het ganse organiserend comité van de plechtigheid een bericht in de mailbox.” Vertelt Nadine Lamotte, Présidente Comité du Souvenir Français West-Vlaanderen.

“Dit monument staat op grond van de eigenaars van de Kemmelberg (familie de Geelhand de Merxem). Maar dat is geen probleem, intussen werd reeds beslist om het monument te herstellen. Ook van Franse zijde zullen ze financieel hulp verlenen en eventueel ook van de provincie. Gezien er de dag erop plechtigheid was in Klerken had ik de kans om hierover te spreken met de provinciecommandant Christophe Onraet. Intussen had ik ook het bericht doorgezonden naar Claude Michel, Délégué Général du Souvenir Français en de Franse ambassade en zo is de bal aan het rollen gegaan,” besluit Nadine Lamote.