Herdenking Georges Guynemer in Poelkapelle
23 augustus 2017 - Poelkapelle - Bron: Gemeente Langemark-Poelkapelle
LA PATROUILLE DE FRANCE BOVEN DE WESTHOEK !!
MAANDAG 11 SEPTEMBER 2017 / POELKAPELLE

In de reeks van 7 grote herdenkingen die de 3de slag bij Passendale herdenken volgt op 11 september 2017 om 15.00 uur de Guynemerherdenking te Poelkapelle. 

Op 11 september 1917 verdween de legendarische luchtvaartheld Georges Guynemer. Een indrukwekkende zuil met bovenop een ooievaar prijkt ter nagedachtenis in het centrum van Poelkapelle. Met de Guynemerherdenking die dit feit herdenkt, krijgt Frankrijk en heel specifiek de Europese luchtmachten hun herdenkingsmoment in de Ieperse Salient.

Voor deze herdenking, waarvoor de commissaris voor de WO-I herdenkingen, Paul Breyne, het peterschap op zich nam, tekenen de chef van de Franse Luchtmacht en de Franse ambassadeur present. Het kruim van de militaire luchtvaart kondigt hun aanwezigheid aan. Zelfs een delegatie van het Von Richthofenescadron zal aanwezig zijn. Koning Filip stuurt een bijzondere vertegenwoordiger. 

De luchtmachten van zowel Frankrijk als België trekken voor deze herdenking alle registers open. Het luchtruim van Poelkapelle zal een zeer uniek moment meemaken, waarbij een overvlucht van PATROUILLE DE FRANCE het  hoogtepunt zal zijn. Maar er zijn ook overvluchten van Belgische F-16's en de Franse Mirages de Cigognes. Tijdens de plechtigheid vliegt de Belgische NH-90 boven het monument met het uitstrooien van rozenblaadjes.