In Flanders Fields Museum bestaat 20 jaar
19 april 2018 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Het In Flanders Fields Museum viert zijn 20ste verjaardag.

20 jaar waarin het Ieperse museum niet alleen één van de grootste van het land werd maar ook Ieper internationaal op de kaart zette.

De cijfers spreken voor zichzelf: in 20 jaar tijd hebben maar liefst 4,6 miljoen mensen het IFFM bezocht. Bijna 3 miljoen daarvan hebben de eerste versie van het museum gezien 1998 tot 2011; ongeveer 1,7 miljoen mensen ook al de tweede versie (van 2011 tot op heden). Gemiddeld komt dat neer op een kwart miljoen mensen per jaar. 

Deze cijfers worden nog indrukwekkender als je ze bekijkt in internationaal perspectief: ongeveer 65 % van de bezoekers komt uit het buitenland; uit meer dan 70 verschillende landen. Met grote voorsprong zijn de buitenlandse bezoekers Britten, in tweede instantie gaat het om Nederlanders. Daarnaast komen er vooral bezoekers uit Australië, Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Ierland en Duitsland. 

Voor het toerisme in West-Vlaanderen is het museum van groot belang gebleken. De helft van àlle bezoekers aan het IFFM blijft namelijk in Ieper of elders in de Westhoek overnachten. Voor een streek die ooit volledig vernietigd werd en nadien bijna 80 jaar nodig had om de gemiddelde economische groei van België te kunnen bijbenen, is dit museum een economische hefboom.  Die oorlog die ooit voor zoveel verlies en collectieve achterstand zorgde, brengt nu welvaart en internationale contacten mee.   

Ook de interne werking van het museum is in die 20 jaar tijd enorm geëvolueerd: er is een uitgebreid educatief en wetenschappelijk team, er is een kenniscentrum opgericht waar mensen terecht kunnen met hun vragen of dingen kunnen opzoeken, de collectie is gegroeid en wordt op de meest moderne manier bewaard in een gloednieuw erfgoeddepot en er wordt aan wetenschappelijk onderzoek gedaan. Die inzet bracht niet alleen het museum zélf op een internationaal niveau maar heeft voor een verdieping van de hele erfgoedsector van de Eerste Wereldoorlog gezorgd.
 
Stad Ieper is dan ook niet weinig trots op de huidige uitstraling van het In Flanders Fields Museum.

Als aandenken en geschenk krijgen alle deelnemers aan de feestzitting na afloop een exemplaar van Citybooks Ieper, de verzameling verhalen die vijf internationale auteurs schreven tijdens hun residentie in Ieper tussen 2015 en 2017. Citybooks Ieper is een samenwerking tussen het Vlaams-Nederlandse huis deBuren en het IFFM. Adjunct-directeur Willem Bongers-Dek geeft een introductie op de bundel met verhalen van Maïssa Bey (Algerije), Ghayath Almadhoun (Syrië en Zweden), Dermot Bolger (Ierland), Kees ’t Hart (Nederland), Catherine Vuylsteke (België) en foto’s van Oliver Leu (Duitsland).

Met zijn bezoekers én met alle Ieperlingen wil het IFFM zijn verjaardag ook vieren; met een paar gratis wandelingen op 21 en 22 april 2018.
 
Op 21 april van 14u tot 16u is er een wandeling vanuit Instappunt Ieperboog Noord (Klein Zwaanhof) en een wandeling vanuit Instappunt Ieperboog Oost (Museum Hooge Crater) met gebruik van tablets of smartphones (je eigen of geleend materiaal) over “Het landschap als laatste getuige”.
De gidsen zijn Piet Chielens en Birger Stichelbaut
Reserveren noodzakelijk bij lynn.maelfeyt@ieper.be of 057/239 450
Gelieve je mailadres op te geven zodat we de link naar de app kunnen doorsturen
 
Op 22 april om 17u en 17.30u tot 19.30u zijn er twee stadswandelingen Burgerleed door het centrum van Ieper met als thema het lijden van de burgers tijdens de Eerste Wereldoorlog, in het bijzonder in Ieper.
De gidsen zijn Pieter Trogh en Sien Demasure
Plaats van afspraak: Ingang dienst voor Toerisme
Reserveren noodzakelijk bij lynn.maelfeyt@ieper.be of 057/239 450
 
Om 20u zal de Last Post ceremonie onder de Menenpoort bijzondere aandacht schenken aan de burgerslachtoffers in WO1, o.a. de 25 doden van d’Oude Wacht, gevallen op 22 april 1915 op de plaats waar nu de Menenpoort staat.