In Flanders Fields Museum organiseert conferentie Spaanse Griep
05 February 2019 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Belangrijke internationale conferentie rond de ‘Spaanse’ Grieppandemie van 1918-19 in Ieper
Op 7 en 8 februari 2019 vindt in CC Het Perron in Ieper een prestigieuze,  internationale conferentie plaats.

Zo’n 130 wetenschappers en geïnteresseerden, afkomstig uit vier continenten, buigen er zich over de de griep-pandemie van honderd jaar geleden. Die pandemie, die ten onrechte bekend werd als de ‘Spaanse’ Griep eiste naar schatting wereldwijd  50 tot 100 miljoen doden. Dat is een veelvoud van het dodental van de Eerste Wereldoorlog in wiens kielzog de ziekte haar opmars maakte. Het was de grootste en meest dodelijke ziekte sinds de pest in de middeleeuwen.     

Wat de conferentie uniek maakt is dat hij zowel historici als biomedici samenbrengt.  Dat is niet zonder belang: tot op heden weten we niet wat de wereldwijde grieppandemie van 1918-19 veroorzaakte, en pas in 2005 werd het virus dat ervoor verantwoordelijk was geïdentificeerd. Als de wereld voldoende gewapend wil zijn tegen een volgende grieppandemie is het belangrijk te weten hoe en waar de ziekte ontstond, hoe het virus zich verspreidde, en welke fouten gemaakt werden in de bestrijding ervan. De vraag is immers niet of zo’n pandemie nog eens zal voorkomen, maar wanneer en hoe.

Onder de sprekers van de conferentie zijn enkele bekende namen. Zo komt niet alleen de bekende nationale griepcommissaris Marc Van Ranst naar Ieper maar ook baron Peter Piot, voormalig assistent secretaris-generaal van de Verenigde Naties en tot eind 2008 directeur van UNAIDS. Piot is mede-ontdekker van het ebolavirus en lag ook mede aan de basis van het aids-onderzoek. Andere sprekers vliegen onder meer over uit de Verenigde Staten, India en Zuid-Afrika.   

Ieper is trouwens “vruchtbare grond” voor het onderzoek naar het griepvirus. Een van de grote namen in het onderzoek naar een universeel griepvaccin is de Ieperse professor Walter Fiers die in de jaren 1960 het laboratorium voor moleculaire biologie van de Universiteit Gent opstartte. Ook zijn opvolger, Professor Xavier Saelens, die samen met In Flanders Fields Museum de conferentie organiseert en die eveneens een gezaghebbende stem is in het onderzoek naar een universeel griepvaccin, is een Ieperling.

De conferentie is het resultaat van een samenwerking tussen historici en virologen van de KU Leuven, de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent met het In Flanders Fields Museum en wordt gesteund door het Vlaamse Instituut voor Biotechnologie, het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek en de Stad Ieper.   

Het volledige programma en de volledige lijst van sprekers vindt u hier: https://vibconferences.be/event/the-1918-influenza-pandemic-historical-and-biomedical-reflections