Lezing: 1919 Een jaar van (on)vrede
29 november 2019 - Ieper - Bron: IFFM
Het In Flanders Fields Museum en de Vrienden van IFFM hebben de eer u uit te nodigen voor de boekvoorstelling van ‘1919 Een jaar van (on)vrede’.

Door Johan Van Duyse
Lokatie: Museumcafé In Flanders Fields Museum, Lakenhallen, Grote Markt 34 Ieper (ingang via Sint-Maartensplein, doorgang Belforttoren)
Datum: dinsdag 10 december 2019 om 19u30
Programma:
  • 19u30: Verwelkoming door schepen Dimitry Soenen, schepen voor musea en voorzitter van het In Flanders Fields Museum.
  • De auteur Johan Van Duyse stelt zijn boek voor.
  • Dominiek Dendooven: ‘1919, het nieuwe jaar 0 voor de Westhoek’. 1919
  • Muzikale intermezzi door Erik Heirman
  • 20.30 uur: receptie
Op 12 november 1918 ging de wereld niet zomaar op-nieuw over tot de orde van de dag. Die vier jaar oorlog zouden nog lang blijven nazinderen, en doen dat nu nog steeds. Die eerste maanden na de wapenstilstand moest er een nieuwe wereld geboetseerd worden en op de wereldkaart uitgetekend. Evengoed moesten mensen, vluchtelingen, soldaten, verminkten, weduwen, wezen, op zoek naar hun nieuwe wereld. ‘Vrede maken was moeilijker dan oorlog voeren’ zei Clemenceau, de Franse president. Voor de meesten mensen was vrede vinden een onmogelijke opdracht geworden. En toch was er ook voor hen maar één mogelijkheid: opnieuw beginnen.

Johan Van Duyse (1953) schreef in diverse tijdschriften en boeken over die Eerste Wereldoorlog. Deze passie bracht hem al naar Australië en Nieuw-Zeeland waar hij familieleden van in de Westhoek gesneuvelde soldaten ontmoette, en verschillende lezingen gaf over de inbreng van die van ‘Down Under’. Hij was ook stichtend lid van de Vrienden van het In Flanders Fields Museum. Van Duyse is net gepensioneerd nadat hij strategisch adviseur voor kleine ondernemingen was bij een werkgeversorganisatie. Hij was tot eind 2018 provincieraadslid/ondervoor-zitter van de Oost-Vlaamse provincieraad.

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen vóór 5 december 2019 via kenniscentrum@ieper.be.