De eeuwherdenking van Wapenstilstand in Langemark-Poelkapelle
29 October 2018 - Langemark-Poelkapelle - Bron: Gemeente Langemark-Poelkapelle
Na een intense, maar waardige periode van herdenken van de Eerste Wereldoorlog, sluit ook Langemark-Poelkapelle deze vier jaar durende periode af met een totaal programma. Van 3 tot en met 11 november 2018 staan tal van culturele en ceremoniële activiteiten op de agenda. Hierbij een overzicht :
 
Zaterdag 3 november 2018 -14u
Kunstenaar Rob Buelens opent er zijn kunstwerk – No man’s Land.


Na 'No man's land' op Neeravert in Londerzeel en 'No man's land' aan CC Het Spoor in Harelbeke, beide nog te bezoeken, is nu ook 'No man's land' in Langemark-Poelkapelle te ontdekken. Het gaat over moddersculpturen ter ere van de gesneuvelden van alle naties tijdens WW1. De monumentale kunstwerken werden uit de aarde ter plaatse gegraven en afgewerkt met een sliblaag van water en grond. Het werk is door deze techniek verschillende maanden later nog zichtbaar in het landschap. Hij eert hiermee de overledenen, die hun laatste dagen doorbrachten in de modder van Flanders Fields. De vergankelijkheid van het kunstwerk toont hoe de compassie groeit en het leven zich herstelt,  De natuur neemt het kunstwerk in, zon, regen, wind en sneeuw krijgen vrij spel, er groeit terug gras op en bloemen. Zo wordt het stilaan terug opgenomen in het landschap, waar de contouren maanden zichtbaar blijven.

Rob organiseert een onthullingsmoment op 3 november vanaf 14 uur, waarop jullie van harte welkom zijn. De site is vrij toegankelijk en is gelegen aan de Pondfarm, een hoeve die middenin het oorlogsgebied lag, en waar je ook het museum vrij kan bezoeken. Het adres is Pondfarm, Roeselarestraat 7, Langemark - Poelkapelle, 5 km van Ieper.
 
Zaterdag 3 en zondag 4 november  vanaf 17u
24 uren wakker voor vrede


24 uur wakker blijven voor vrede. 24 uur lang de vredeskunst beoefenen. Dat doen we in Langemark, het dorp dat in november 1918 een woestenij was, na vier lange jaren van ongenadig oorlogsgeweld. 100 jaar later wordt het een oefenterrein voor vrede, na vier jaar waarin 12 Vredeswakes duizenden mensen in beweging brachten ‘om vrede’. Het programma bestaat uit 26 huiskamergesprekken, het concert The Sound of Peace – De nacht van vrede – een eucharistieviering – 15 ateliers en de Vredeswakes om 15u op zondag.  Meer info op www.wakkervoorvrede.be
 
Woensdag 7 november – 20u zaal den tap – Klerkenstraat 37 – Langemark
Voordracht : Het bevrijdingsoffensief door André Gysel

 
 André Gysel was jarenlang leraar Geschiedenis in het Sint-Aloysiuscollege in Diksmuide. Maar André Gysel maakte vooral naam en faam met tal van boeken die hij schreef over de Eerste Wereldoorlog. Voorbeelden zijn: “1914-1918 Door Duitse ogen”, “Oorlogsherinneringen van Admiraal Ronar'ch” en heel veel dagboekverhalen. André Gysel is onder de Wereldoorlog I geïnteresseerden dus geen vreemde. Met zijn door de jaren heen vergaarde kennis brengt hij dan ook een heel accurate voordracht over het bevrijdingsoffensief die ook onze gemeente op 28 september 1918 van het oorlogsleed verloste. Niet alleen de bevrijding van Langemark en Poelkapelle, maar ook het einde van de Eerste Wereldoorlog en wat er toen gebeurde komt aan bod.

Deze voordracht gaat door in zaal Den tap op woensdag 7 november is gratis. Inschrijven vooraf is wel wenselijk. Dit doe je door een email te sturen naar toerisme@langemark-poelkapelle.be of te bellen op het nummer 057 49 09 41
 
Zaterdag 10 november en zondag 11 november 2018 - Vredesmonument- Duitse Militaire Begraafplaats - 24u lang vanaf 12u
Internationale smeden houden nachtwake aan het monument


Op 10 november houden de ambachtelijke smeden, die in 2016 het vredesmonument creëerden,  hun nachtwake aan het vredesmonument naast de Duitse Militaire Begraafplaats. Tijdens die nacht zullen er onder meer klaprozen gesmeed worden.  Iedereen is daarbij van harte welkom.
 
 
Zaterdag 10 november -19u – Duitse Militaire begraafplaats.
Planten van de vredesboom


Sinds mensenheugenis worden getuigenbomen geplant om te herinneren. Een klassieker is de geboorteboom, maar ook vredesbomen zijn stille getuigen. Het Agentschap Natuur en Bos wil deze traditie levend houden en deed een oproep aan gemeente om op wapenstilstand dergelijke boom te planten. Langemark-Poelkapelle stapt mee in de verhaal. Met dit project richt men zich vooral naar de toekomst, een toekomst zonder oorlog. Ter hoogte van de ingang van het onthaalpaviljoen, wordt op zaterdag om 19u een vredesboom geplant. Dit wordt met tekst en muziek ingekaderd.
 
Zondag 11 november 2018
Ceremoniële herdenkingen


Tal van herdenkingsplechtigheden worden op 11november georganiseerd. Hierbij een overzicht :
  • 7:50: Dawn Service op Poelcapelle British Cemetery -Poelkapelle
  • 10:30: jaarlijkse herdenkingsviering in de Sint-Pauluskerk te Langemark
  • 10:45: Guynemerherdenking te Poelkapelle
  • 11u-11u15: aansluitende herdenkingsplechtigheid aan het monument der gesneuvelden te Langemark- inhuldiging vernieuwde  gemeentelijke militaire monumenten.
  • 11u30: herdenkingsplechtigheid op de begraafplaats en aan het monument te Poelkapelle
  • 17u: herdenkingsplechtigheid aan het Tank Memorial Ypres Salient monument – Poelkapelle
  • 18u: herdenkingsplechtigheid aan het Welsh National Memorial Park – Hagebos.
Inhuldiging vernieuwde gemeentelijke militaire monumenten

Alle gemeentelijke monumenten die opgericht werden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, werden op hun correctheid nagegaan. Op die manier werd het mogelijk om juistere overzichten te bekomen van alle soldaten van Langemark-Poelkapelle, die sneuvelden tijdens de twee Wereldoorlogen. Maar vooral het opzoekingswerk naar burgers uit de gemeente die kwamen te sterven ten gevolge van de Wereldoorlogen, zorgden voor een ruime uitbreiding van de namenlijst. De vernieuwde monumenten worden op zondag 11 november om 11.15 uur officieel heropend aan het monument te Langemark (marktplein).