09 March 2020
- Zonnebeke
- Bron: CO7
Verscheidene data • tijdig inschrijven
In deze reeks kun je opnieuw drie boeiende lezingen of activiteiten bijwonen:
- In april 2020 word je meegenomen in de architectuur van de wederopbouw in de Westhoek.
- In mei 2020 kom je alles weten over Huib Hoste en het modernisme.
- In juni 2020 kun je de commandobunker in Kemmel ontdekken.
De architectuur van de wederopbouw in de Westhoek
Wanneer: dinsdag 21/04/2020 - 19:00 - 21:30
Waar: CC Het Perron, Fochlaan 1, 8900 Ieper
Prijzen: Standaardprijs - 3.00 / UiTPAS kansentarief - 0.60
Hoe ging men te werk bij de wederopbouw na WOI? Wat waren de prioriteiten en wie bepaalde die? Wie waren de spelers op het veld?
De steun kwam uit verschillende en verrassende hoeken. De architectuur van de Westhoek wordt soms pejoratief omschreven als ‘vieux neuf’ omwille van de traditionele stijl die dikwijls werd toegepast. Deze avond kijk je samen met Dominiek Dendooven, wetenschappelijk medewerker onderzoek IFFM, veel verder dan dat cliché. Je krijgt een overzicht van de kenmerken van de wederopbouwarchitectuur in de Westhoek, geïllustreerd aan de hand van vele concrete voorbeelden uit de hele Westhoek, van Alveringem tot Zonnebeke.
Partners: Erfgoedcel CO7
Over de begeleiding: Dominiek Dendooven
Meer info:
https://www.vormingplusow.be
Huib Hoste en het modernisme
Wederopbouw in Zonnebeke - Speuren naar erfgoed
Wanneer: donderdag 28/05/2020 - 11:00 - 17:00
Waar: Kerk Zonnebeke, Roeselarestraat, 8980 Zonnebeke
Prijzen: Standaardprijs - 7.00 / UiTPAS kansentarief - 1.40
Na WO I was het idyllische landschap van de Westhoek getransformeerd tot een desolaat maanlandschap. Tientallen dorpen en steden langs het front waren volledig van de kaart geveegd. Toch herrees de Westhoek, als een feniks uit zijn as. Nog voor de oorlog ten einde was keerden de eerste inwoners naar hun woonplaats terug. Een traditionele architectuur moest de sporen van de oorlog uitwissen en de Westhoek in al zijn schoonheid herstellen. In Zonnebeke zorgde de modernistische architect Huib Hoste echter voor een nieuwe wind. In de voormiddag neemt een gids je mee doorheen de tentoonstelling in de OLV-kerk. Hij brengt het bijzondere verhaal van de unieke creaties van Huib Hoste. Tijdens de wandeling na de middag vertelt de gids over het herstel van de Zonnebeekse samenleving na de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast krijg je meer uitleg bij de gebouwen van Huib Hoste en je ontdekt een unieke oorlogscrypte.
Praktische info:
Afstand wandeling: 4 km
Wie wil kan voor het bezoek aan de tentoonstelling of tijdens de middagpauze de OLV-kerktoren beklimmen om te genieten van het panoramische landschap. Let wel: er is geen lift! De toren is dagelijks open van 9 u tot 18 u met laatste toegang om 16u30. Tickets kunnen aan het onthaal van de toeristische dienst of via de website worden gereserveerd. Toegangsprijs: gratis.
Partners: Erfgoedcel CO7
Over de begeleiding: Gids Memorial Museum Passchendaele 1917
Inschrijven:
https://www.vormingplusow.be
Commandobunker Kemmel
Met bezoek tentoonstelling De Berlijnse Muur: symbool van de Koude Oorlog - Speuren naar erfgoed
Wanneer: dinsdag 16/06/2020 - 14:00 - 15:45
Waar: Commandobunker, Lettingstraat 64, 8956 Kemmel
Prijzen: Standaardprijs - 7.00 / Voordeeltarief - 5.25
De Tweede Wereldoorlog is nog maar pas voorbij of er borrelt al een nieuw potentieel conflict op: De Koude Oorlog. De strijd tussen het Westen en Rusland brengt een massale wapenwedloop op gang. Intimidatie is het streefdoel, de atoombom het ultieme wapen. In 1953 wordt er in de flank van de Kemmelberg een ondergrondse bunker gebouwd. Gids Patrick Boone leidt je rond in deze, toen ultra geheime plek, die bedoeld was als commandopost van een internationaal luchtverdedigingssysteem. Die functie heeft het echter nooit bekleed. Begin jaren zestig besluit het opperbevel van de Belgische Strijdkrachten de bunker in te richten als commandopost in geval van oefening, crisis of conflict.
Na het bezoek aan de bunker bekijk je samen met de gids de tentoonstelling ‘De Berlijnse Muur: symbool van de Koude Oorlog’. Precies 30 jaar geleden viel - geheel onverwacht - de Berlijnse Muur op een vreedzame manier. De tentoonstelling met uniek Oost- en West-Duits beeldmateriaal schetst de geschiedenis van de Muur: zijn context, bouw en ondergang en het alledaagse leven aan beide kanten.
Praktische info: Bezoek de commandobunker en de tentoonstelling 'De Berlijnse Muur: symbool van de Koude Oorlog'.
Partners: Erfgoedcel CO7
Over de begeleiding: Patrick Boone
Inschrijven:
https://www.vormingplusow.be