Hooge Crater Museum steunt zorgverleners met witte vlaggen
03 april 2020 - Zillebeke - Bron: Hooge Crater Museum
"Ter ere van iedereen in de CORONA-FRONTLINIE"
 
Nu het Hooge Crater Museum - www.hoogecrater.com - en het bijhorende thema-café verplicht gesloten zijn, willen de zaakvoerders met een symbolische actie tonen aan alle zorgverleners, dokters, postbodes, truckchauffeurs, en alle mensen die de maatschappij recht houden, dat ze aan hen denken. Ze hebben daarom witte vlaggen in plaats van landenvlaggen aan hun vlaggenstokken gehangen en eren zo iedereen die in de "Corona-frontlinie" aan het werken is.Normaal vertelt het museum de frontverhalen die iets meer dan 100 jaar geleden op ’t Hooge afspeelden jaarlijks aan tienduizenden toeristen van over de hele wereld. Ze besteden daarbij ook speciale aandacht aan de zorgverleners die in de Eerste Wereldoorlog tot het uiterste gingen om hun medemens te redden – net zoals vandaag. Ook in de frontlinie.

Dit jaar opende in het museum net een nieuwe tentoonstelling over de Wederopbouw, die in 1919 moeizaam begon na een verplichte quarantaine van meer dan vier jaar. Een bijna onmogelijke opdracht, maar toch krabbelden de inwoners recht na de oorlog en begonnen ze vol moed aan de wederopbouw. Het leek voor velen een onbegonnen werk, maar toch hadden ze in 1920 weer steden, dorpen, scholen en winkels. De vzw Bellewaerts neemt al sinds 2019 bezoekers mee op een vertelwandeling over heropbouwpionier en burgemeester van Zillebeke Gaston de Vinck.

In april 2020 zou normaal gezien de nieuwe heropbouwwandeling “Over wegels, wevers en gevers” voorgesteld worden, maar alle wandelingen en de Erfgoeddagactiviteit zijn tot nader order afgelast.

Zaakvoerder Niek Benoot: "Intussen blijven we volhouden en wensen we iedereen evenveel moed en zelfvertrouwen als de Westhoekers van 100 jaar geleden om ook onze wederopbouw na de Coronacrisis in goeie banen te leiden."