Talbot House Museum opent opnieuw de deuren
16 mei 2020 - Poperinge - Bron: Talbot House
Op 13 maart 2020 sloot Talbot House voor het eerst haar deuren sinds 1944. De financiële gevolgen waren niet te overzien. Met een haast lege rekening en tal van vaste kosten, werd met de moed der wanhoop een noodbudget opgesteld. De crowdfund, de tweede al dit jaar, werd gelanceerd. Ondertussen deed Talbot House, in de ware stijl van stichter Tubby, lustig verder op sociale media om het Huis virtueel open te houden. Dagelijks komen nieuwe verhalen, filmpjes, virtuele ANZAC Day Ceremonie, tea parties, presentaties, gidsbeurten en blogs van bekende bezoekers online. De 98-jarirge George Sutherland haalt de NY Times & Washington Post met zijn sponsorwandeling tussen ‘zijn’ Lijssenthoek en Talbot House en haalde heel wat geld op onderweg. Ondertussen, aan de vooravond van de heropening, staat de teller op 92.000 EUR. Nog slechts 8 000 EUR verwijderd van het doel en slechts 24 000 EUR verwijderd van het nodige kapitaal voor het noodbudget. Talbot House hoopt vóór de officiële heropening op Hemelvaart dat de teller op 100 000 EUR staat. Het is een helse rit maar de voldoening is groot. De campagne is een jaarproject en dus blijft nog lopen tot de verjaardag van Talbot House in december 2020. Veel acties zijn pas opgestart en Talbot House wenst die mensen ook de kans te geven om bij te dragen. Als er een surplus zou zijn, dan heeft men in Poperinge al bijkomende plannen ook. Als kleine vzw, is alle steun welkom.
 
Manager Simon Louagie: "Toch nog even dit. Sommigen hadden ons ten dode opgeschreven of stelden zich mogelijks vragen bij de relevantie van Talbot House 100 jaar na datum. Als nu blijkt dat bijna 2.000 mensen elk gemiddeld 50 EUR gaven, dat er dagelijks bijna 2.000 EUR gedoneerd werd en dit 7 weken aan een stuk, dan mogen we toch stellen dat Talbot House nog iets betekent voor velen. De giften komen uit Nieuw-Zeeland tot Canada, Noorwegen tot Zuid-Afrika, heel dikwijls met een emotionele boodschap. Een vrouw kocht bijvoorbeeld al onze boeken op om die te doneren aan vrienden met de vraag om een gift. Een andere man die helaas overleed aan COVID 19, vroeg op zijn sterfbed om geen bloemen op zijn graf te plaatsen, maar geld over te maken aan Talbot House. Verder mochten we ruim 15 nieuwe life members, die elk 1.000 EUR doneerden, verwelkomen. Ten slotte blijkt dat de internationale pers Talbot House, en daarmee Poperinge en de Westhoek, herontdekt heeft. Met minstens 100 vermeldingen in internationale media waaronder The Times (2X), Guardian, ABC, BBC, Fox News, etc.  is dit onbetaalbare gratis reclame voor de streek. Talbot House heeft een toekomst!"
 
Op dinsdag 19 mei 2020 gaat Talbot House opnieuw open, “corona-proof with a twist”, op z’n Talbot’s…: "We bieden, naast het standaardbezoek ook 3 arrangementen aan (1ste staat online, de rest volgt binnen een week) waarbij we de link maken tussen de verhalen van Talbot House, streekproducten en ook heel wat sites in de regio, alsook onze collega’s van het Hooge Crater Museum. Daarnaast is er ook een nieuwe formule in de maak waarbij gasten kunnen genieten van een heerlijke picknick in de tuin van Talbot House. Tenslotte is er ook onze gloednieuwe virtueel 360°tour van het Huis, inclusief kattenquiz. Zo kunnen ook onze Britse buren tijdens de lock-down mee genieten van het Huis. Ook de buren van het nabijgelegen woonzorgcentrum maken al enkele weken dankbaar gebruik van onze ommuurde tuin. Ook zo proberen we ons steentje bij te dragen, in de traditie van het Huis", aldus Simon Louagie.