Tentoonstelling over de wederopbouw in de Ieperse bib
20 oktober 2020 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Duizend Bommen en Granaten’. Unieke stukken uit het Ieperse stadsarchief en andere West-Vlaamse archiefdiensten vertellen het verhaal over de wederopbouw na de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Bibliotheek Ieper, Alfa & Omega zaal van 17 oktober – 14 november 2020
  
Het West-Vlaamse Archievenplatform viert haar twintigste verjaardag met een rondreizende tentoonstelling over oorlogsschade en wederopbouw in West-Vlaanderen. Het is een samenwerking van diverse West-Vlaamse archieven.
 
De focus in de tentoonstelling en in de bijhorende catalogus ligt op materiële schade aan gebouwen, zoals woonhuizen, fabrieken, scholen, kerken en overheidsgebouwen.

Wederopbouw is niet alleen een verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Met ‘Duizend Bomen en Granaten’ krijg je ook een inzicht in tragische gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden:  in het Ieperse en bij uitbreiding in de rest van West-Vlaanderen.

Een tweede invalshoek in deze tentoonstelling is ingegeven door een groot ontsluitingsproject van het Algemeen Rijksarchief en Rijksarchieven in Brugge en Kortrijk waarbij ongeveer 800.000 individuele oorlogsschadedossiers van de Tweede Wereldoorlog voor het publiek toegankelijk zijn gemaakt.


 
Met deze informatie is een boeiende en uitstekend vormgegeven tentoonstelling samengesteld. Een rondreizende tentoonstelling die meteen de twintigste verjaardag viert van het WAP, het West-Vlaamse Archievenplatform. De informatie en documenten waarmee het boek en de tentoonstelling is gemaakt, komen van maar liefst 26 West-Vlaamse archiefdiensten en 3 heemkringen.

Op die manier etaleert de tentoonstelling bij het brede publiek de waardevolle maatschappelijke rol van archieven als geheugen van de samenleving.
 
Op de foto vlnr: Goedele Wittouck, Rik Opsommer, Valentijn Despeghel, Alexander Declercq