Geslaagde kerstvakantie voor In Flanders Fields Museum
04 januari 2021 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Het In Flanders Fields Museum kijkt met tevredenheid terug op de bezoekersaantallen van de afgelopen kerstvakantie. Bij het In Flanders Fields Museum werden 3.803 bezoekers geteld. Schepen voor musea Dimitry Soenen: “Dit zijn bemoedigende resultaten op het einde van een jaar waarin de bezoekersaantallen zeer zwaar te lijden hadden onder de coronacrisis”.

De bezoekers tijdens de kerstvakantie kwamen allemaal uit eigen land, maar slechts een beperkt aantal uit de eigen regio. Er waren heel wat bezoekers uit andere Vlaamse provincies en uit het Brusselse. Wellicht waren een deel daarvan dagtoeristen, maar vermoedelijk ook een groot aantal verblijfstoeristen die logeerden in de Westhoek of aan de kust. Met 3.803 bezoekers deed het in Flanders Fields Museum het bijna even goed als in de kerstvakantie van vorig jaar. Toen passeerden 4.268 bezoekers de IFFM-kassa. De absolute topdag van het IFFM was dinsdag 29 december met 593 bezoekers. Schepen Soenen: “Dat is nipt niet de maximale capaciteit voor één dag, want die ligt op 600 bezoekers. Het konden er zeker nog meer geweest zijn, want de onthaalmedewerkers hebben die dag bezoekers moeten weigeren die geen reservatie hadden”.

Over het volledige jaar 2020 kwam het totaal voor het In Flanders Fields Museum op 58.688. “Dat zijn er heel wat minder dan de 197.079 van 2019, maar vergelijken met vorig jaar gaat uiteraard niet op”, zegt schepen voor toerisme Diego Desmadryl. “Met uitzondering van de periode vóór de eerste lock down (nvdr. vanaf 14 maart), konden we bijna enkel nog bezoekers aantrekken uit eigen land en in individueel verband”. Van de 58.688 bezoekers, kwamen er slechts 8,26 % in schoolverband en 4,91 % met een volwassenengroep. 86,83 % individuele bezoekers in 2020 ten opzichte van 54,60 % in 2019, tonen heel duidelijk het verschil aan. Ongeveer twee derden van de bezoekers aan het IFFM komt normaal gezien uit het buitenland. In 2020 was dat vermoedelijk minder dan 10 %. Schepen Desmadryl: “Rekening houdend met alle beperkingen, kunnen we eigenlijk stellen dat de resultaten van de Ieperse musea in 2020 heel behoorlijk zijn. Zelfs in coronatijden is het grote belang van de musea voor het toerisme in onze stad overduidelijk”.

“Ook de tentoonstelling ‘Feniks. Wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog’ van het In Flanders Fields Museum deed het goed”, gaat schepen Soenen verder. “Ongeveer 40 % van alle IFFM-bezoekers bezoeken ook de tentoonstelling Feniks”.

Het In Flanders Fields Museum is vanaf maandag 4 januari 2020 zoals elk jaar 2 weken gesloten.