Nieuwe Vlaamse icoonfietsroute in de Westhoek
02 april 2021 - Ieper - Bron: Westtoer
Na de opening van de Kustroute in het najaar van 2020, stellen de vijf Vlaamse Provincies en Toerisme Vlaanderen drie icoonfietsroutes voor.  De nieuwe lange-afstands-fietsroutes maken deel uit van de acht thematische belevingsroutes die de klassieke LF-routes in Vlaanderen vervangen. Met de voorstelling van dit nieuwe fietsaanbod komt het project ‘Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’ op kruissnelheid en zet Vlaanderen zich op de kaart als een internationale topbestemming voor fietsvakanties. De Frontroute 14-18 is de nieuwe Vlaamse icoonroute voor de Westhoek.

Toerisme Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Limburg werken samen met de vzw Grote Routepaden aan de vernieuwing van het meerdaags fietsaanbod in Vlaanderen. Rode draad vormt de realisatie van 8 thematische icoonfietsroutes en een nieuwe Vlaanderenroute die de 30 jaar oude LF-routes vervangen. De bewegwijzering van de LF-routes is inmiddels verwijderd op het terrein.

De nieuwe icoonfietsroutes vormen maar één element in het omvattende project ‘Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’, waarvoor de partners bijna anderhalf miljoen euro samenbrengen.

“De ambities rond fietstoerisme in Vlaanderen zijn groot”, zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “We hebben samen met de provincies een voltijdse coördinator aangetrokken, die de promotie van fietsvakanties in Vlaanderen en de samenwerking met de private sector van fietsvakantiemakers en service-leveranciers zal intensiveren en professionaliseren. Er komt een meertalige portaalwebsite rond fietsen in Vlaanderen (www.vlaanderenmetdefiets.be), er worden nieuwe uniforme fietsgidsen op de markt gebracht en de communicatie naar de sector en de vakantiefietser wordt op een nieuwe leest geschoeid”.
 
Drie nieuwe routes: Frontroute 14-18, Schelderoute en Kempenroute

De icoonfietsroutes zijn met zorg uitgestippeld en liggen integraal op het fietsknooppuntennetwerk. Ze werden in beide richtingen bewegwijzerd met nieuwe en uniforme borden. Toerisme Vlaanderen stond in voor de financiering van de nieuwe signalisatie. De provinciale toeristische organisaties plaatsen en beheren de borden op het terrein.
 
De Frontroute 14-18
De Frontroute 14-18 start in Nieuwpoort of in Mesen.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde West-Vlaanderen en voorzitter Westtoer: “De Frontroute 14-18 neemt je als fietser op sleeptouw door het compleet vernielde en heropgebouwde frontzonelandschap van de ‘Groote Oorlog’. Je laveert er aan weerskanten van de door herdenkingsbomen gemarkeerde Duitse en geallieerde frontlijnen en begrijpt de militair-strategische betekenis van het landschap in oorlogstijd. Al fietsend ontdek je de chronologie van de krijgsverrichtingen, kom je oog in oog te staan met bunkers en dug-outs, ontdek je loopgraven, bomkraters en ondergrondse tunnels en kun je de stilte proeven op de tientallen indrukwekkende militaire begraafplaatsen. We verwachten veel interesse uit binnen- en buitenland voor deze uitzonderlijke en meerdaagse fietsroute.”

De route is exact 100 kilometer lang en loopt vanuit Nieuwpoort-Bad naar Nieuwpoort-Stad (Westfront) en via de Frontzate en de IJzer naar Diksmuide (Dodengang en IJzertoren). Daarna gaat het langs de IJzer en het Kanaal Ieper-IJzer naar Langemark (Duitse militaire begraafplaats), Poelkapelle en Zonnebeke (Tyne Cot Cemetery, Memorial Museum Passchendaele 1917). Onderweg krijgt de fietser een ruim en verscheiden aanbod aan thematische musea, monumenten en andere bezienswaardigheden te zien. Via het Polygoonbos en Bellewaarde Ridge duikt de route het bosrijke deel van de Ieperboog in: de Gasthuisbossen, Hill 62, Hill 60 en de Palingbeek. De Menenpoort effent de weg naar het centrum van Ieper en het In Flanders Fields Museum. Het Kanaal Ieper-Komen leidt de fietser vervolgens naar de Wijtschateboog voor het verhaal van de Mijnenslag in 1917. Via de Pool of Peace komt eindpunt Mesen in zicht met het Iers Vredespark en de Vredestoren.
 
De Schelderoute

De Schelderoute heeft de machtige Schelderivier als ‘blauwe draad’. De fietsroute start in de Leiestreek op de grens van West-Vlaanderen met Henegouwen, in Spiere-Helkijn. Ze volgt de loop van de Boven-Schelde tot ze in Gent de oevers van de Zee-Schelde vervoegt richting Antwerpen. De ambitie is er om – naar het voorbeeld van de internationale Maasfietsroute – de Schelderoute door te trekken over de grenzen richting bron in Frankrijk en richting monding in Nederland.

In de korte doortocht door West-Vlaanderen ontdekt de fietser de natte en natuurrijke Scheldemeersen met zijn oude Scheldearmen. Westtoer voorziet hier de realisatie van enkele picknickplaatsen, in het kader van het Interreg-project Eurocyclo.
 
De Kempenroute

De Kempenroute start in Maasmechelen of in Antwerpen. Ze staat garant voor 203 kilometer fietsplezier. Het is een route met veel natuur, afwisselende landschappen en (industrieel) erfgoed. Highlights in de provincie Antwerpen zijn onder meer de Kempense Meren, de Antitankgracht en de Sas4-Toren bij een bekend kruispunt van kanalen. De provincie Limburg kan langs de Kempenroute uitpakken met indrukwekkende natuurgebieden, mijnterrils en de spectaculaire beleving ‘Fietsen door de bomen’ in Bosland.
 
Meer informatie over de nieuwe icoonfietsroutes in Vlaanderen

De voorlopige onthaalwebsite www.vlaanderenmetdefiets.be  bundelt de essentiële informatie over de reeds ontwikkelde Vlaamse icoonfietsroutes. Fietsers vinden er een eenvoudig kaartje van de routes, een korte beschrijving en gpx-bestanden om te downloaden op smartphone of gps-toestel. Nog voor de zomer van 2021 worden ook de resterende icoonfietsroutes en de Vlaanderenroute voorgesteld en wordt nog meer praktische informatie voor de fietser beschikbaar gesteld. Extra info op www.westtoer.be.