Lezing: Van barak tot kasteel
22 September 2021 - Poperinge - Bron: Heemkring Aan De Schreve
Door Renaat Devos
Vrijdag 18 februari 2022 om 20 uur
Kapel Sint-Janscollege Poperinge
 
Al vrij vroeg in de Eerste Wereldoorlog worden de collegegebouwen in Poperinge door Franse en Engelse legereenheden in gebruik genomen. Vanaf begin november 1914 doet de collegekapel dienst als Hôpital d’Evacuation voor de Fransen. De Britse FAU heeft er zijn uitvalsbasis en voert gewonde soldaten aan en af.



In die omstandigheden is het uiteraard moeilijk om de lessen van het Sint-Stanislascollege verder te laten doorgaan op het Bertenplein. Het schooljaar 1914-1915 moet een paar keer onderbroken worden. Het daaropvolgende schooljaar 1915-1916 wordt er in een eerste fase uitgeweken naar collegebarakken aan de Werf. Wanneer de oorlogsdreiging verder toeneemt, wordt er in een tweede fase mei 1917 uitgeweken naar de Wulfhulle waar dezelfde houten barakken terug worden opgezet. Wanneer de Duitsers uiteindelijk op 25 april 1918 tijdelijk de Kemmelberg veroveren en op 29 april Stad Poperinge verplicht geëvacueerd wordt, houdt E.H. Firmin Hondeghem het in Poperinge voor zijn college bekeken. De leerlingen worden naar huis gestuurd.



In de daaropvolgende zomer trekt hij naar Normandië, op zoek naar een veilig onderkomen voor zijn collegeleerlingen, waar ook de lessen verder kunnen doorgaan. Van 3 september 1918 tot 14 april 1919 verblijven 119 leerlingen van de colleges van Poperinge en Veurne samen met hun principaal en priesterleerkrachten op het kasteel van Martragny, op 8 km van Bayeux. Pas na de paasvakantie 1919 worden de lessen terug opgestart  in de vertrouwde gebouwen op het Bertenplein.



Naar aanleiding van de grote herdenkingsperiode 1914-1918 werd hieraan ook in het Sint-Janscollege ruime aandacht besteed. Research leidde tot enkele realisaties om ook bij de huidige leerlingen de herinnering levend te houden en dit eigen stukje collegeverhaal mee te geven naar de toekomst.

Op vrijdagavond 18 februari 2022 brengt Renaat Devos, leerkracht aan het Sint-Janscollege en initiatiefnemer van de opzoekingen, het verhaal zoals het tot nu toe kon gereconstrueerd worden.



Let wel ! Deze activiteit gaat enkel door indien aan alle Corona-voorwaarden wordt voldaan die op dat ogenblik gelden.
 
Organisatie: Heemkring Aan de Schreve
Toegang: Kapel Sint-Janscollege Poperinge
Niet-leden: 5 euro
Gewone leden: 3 euro
Steunende leden: 1 persoon gratis per gezin  Ereleden: 2 personen gratis per gezin