CWGC introduceert milieuvriendelijke herdenkingskrans voor haar bezoekers
22 april 2022 - Ieper
De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) verkoopt vanaf woensdag 27 april 2022 milieuvriendelijke herdenkingskransen in haar informatiecentrum in de Menenstraat in Ieper. Hiermee wil de CWGC een duurzame en milieuvriendelijke krans aanbieden aan haar bezoekers. Door wilgentakken uit Flanders Fields te gebruiken, verweeft de CWGC bovendien een prachtige symboliek in de krans. Wie de krans koopt, draagt bovendien bij aan educatieve projecten die ervoor te zorgen dat jongeren de gesneuvelden nooit vergeten. Een fijne gedachte, ook voor ons internationaal publiek dat terug de weg naar Ieper vindt na de Coronapandemie.

De krans kan zowel bij een graf als bij een monument worden neergelegd.© Commonwealth War Graves Commission


 
De Commonwealth War Graves Commission, die wereldwijd in meer dan 150 landen op zo’n 23.000 locaties, graven en monumenten beheert, is één van de grootste tuinbouworganisaties ter wereld. Elke dag streeft de organisatie ernaar om in haar beleid duurzame en milieuvriendelijke keuzes te maken. In Ieper composteert de CWGC eigen groenafval, om er daarna de prachtige bloemenborders terug mee te voeden. In 2022 introduceert de organisatie een biologisch afbreekbare herdenkingskrans en biedt hiermee als eerste een milieubewust alternatief aan. Bij de krans krijgt de bezoeker een biologisch afbreekbaar kaartje, waarop men een persoonlijke boodschap kan achterlaten bij een graf of monument.
 
Ook uit milieuoverwegingen gaat de CWGC hiervoor in zee met een lokale leverancier.  In samenwerking met groencentrum Ieperplant werd bij het ontwerp gekozen voor uitsluitend natuurlijke materialen met een symbolische link met de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Niet alleen wordt de krans in het hart van de Ieperboog met de hand gemaakt, ook kiest de organisatie voor wilgentakken als basismateriaal. Deze werden vaak in de loopgraven gebruikt om de muren te verstevigen. Nooit verwelkende wilgenkatjes symboliseren het eeuwige engagement van de CWGC om voor de gesneuvelden te zorgen. Het rode gedroogde bloemetje voegt een kleurige toets toe, verwijzend naar de typische rode rozen die in de zomer op de CWGC-begraafplaatsen bloeien.
 
Geert Bekaert, directeur van de Commonwealth War Graves Commission in Centraal- en Zuid-Europa: “Deze herdenkingskrans is een goed voorbeeld van duurzaam herdenken. Enerzijds is het een milieuvriendelijke optie want ze wordt lokaal gemaakt en is 100% biologisch afbreekbaar. Wanneer we ze na een tijdje van de begraafplaats moeten verwijderen, gaat ze naar onze eigen compostboerderij net buiten Ieper, en voedt later terug de bloemenborders op onze begraafplaatsen. Anderzijds gaat de opbrengst van de verkoop naar onze Foundation. Dit is onze educatieve dochterorganisatie, die gericht inzet op herinneringseducatie. Nadat de krans terug één werd met de bodem, blijft er onder de vorm van educatieve projecten een langdurend effect.”
 
De krans is te koop in het informatiecentrum van de Commonwealth War Graves Commission in de Menenstraat 33 te Ieper. Ze kost 25€. Dit geld gaat integraal naar de liefdadigheidsinstelling van de CWGC. De Commonwealth War Graves Foundation investeert in educatieve projecten, om te verzekeren dat ook huidige en toekomstige generaties de verhalen van hen die het leven lieten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog blijven kennen.
 
Het informatiecentrum is open van woensdag tot zondag, telkens van 13u tot 21u.