Herdenking Wapenstilstand 2022
10 November 2022 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Op de 104de verjaardag van de wapenstilstand wordt aan de Menenpoort in Ieper hulde gebracht aan de vele slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Onder meer Eerste Minister Alexander De Croo zal de plechtigheid bijwonen.

Op 11 november 1918 om 11 uur ‘s morgens werd de wereld uit de nachtmerrie van de Grote Oorlog verlost. De wapens van de oorlogvoerende partijen zwegen na vier jaar strijd. Wapenstilstand is sindsdien de dag om alle oorlogsslachtoffers, burgers en militairen, te herdenken, ook de slachtoffers van oorlogen die nadien volgden.


 
De plechtige ceremonie vindt dit jaar plaats in aanwezigheid van onder meer Eerste Minister Alexander De Croo en Vlaams Minister Diependaele.

"Dit jaar is Wapenstilstand anders. Voor mijn generatie was oorlog nog nooit zo tastbaar als vandaag. Op nog geen 2.000 kilometer van hier vechten de Oekraïners voor hun vrijheid. Vandaag staan we dan ook niet enkel stil bij het einde van de Eerste Wereldoorlog en bij de moedige strijd die soldaten uit alle uithoeken van de wereld leverden in onze Vlaamse velden. We denken vandaag ook aan al de Oekraïense mannen die op dit moment vechten voor hun vrijheid en hun vaderland, voor de vrouwen die slachtoffer werden van de Russische brutaliteiten, de kinderen en grootmoeders die moesten vluchten voor het blinde geweld. De vredesboodschap van Ieper dragen we vandaag op aan hen.”
 
Alexander De Croo, Eerste Minister: "Ieper is het hart van de herdenkingen van Wapenstilstand in ons land. Met veel eerbied brengen we elk jaar in ons centrum en in alle deelgemeenten hulde aan de vele slachtoffers van die verschrikkelijke Eerste Wereldoorlog. We willen – en moeten - de herinnering levend houden om zo ook tegelijk de boodschap van Nooit Meer Oorlog sterk te blijven uitdragen. Voor het eerst sinds 2019 kan de herdenking van Wapenstilstand terug 100% normaal verlopen.  We zijn dankbaar dat opnieuw veel bezoekers uit het buitenland en eigen land naar onze stad afzakken om mee dit eerbetoon te brengen."
 
Emmily Talpe, burgemeester Stad Ieper: Ook in elke Ieperse deelgemeente wordt op 11 november een korte ceremonie gehouden ter nagedachtenis van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De herdenkingen in samenwerking met de oudstrijdersverenigingen worden opgeluisterd door plaatselijke muziekverenigingen. Iedereen is welkom, mits naleving van de coronamaatregelen.